Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 4 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 ziołach, leguminach. Łatwiej substancyj mięśnej, w substancją mięśną [mięśny:adj:sg:acc:f:pos] Człeka zamienić się, i jego nutrire. Kircher trzyma ChmielAteny_I 1755
1 ziołach, leguminach. Łatwiey substancyi mięśney, w substancyą mięśną [mięśny:adj:sg:acc:f:pos] Człeka zamienić się, y iego nutrire. Kircher trzyma ChmielAteny_I 1755
2 Polski. SPosób Polskiego Rosolu gotowania taki: weźmij Materią mięśną [mięśny:adj:sg:acc:f:pos] / wolową albo Cielęcą/ Jarząbka/ albo Kuropatwe/ CzerComp 1682
2 Polski. SPosob Polskiego Rosolu gotowánia táki: weźmiy Máteryą mięśną [mięśny:adj:sg:acc:f:pos] / wolową álbo Cielęcą/ Iárząbká/ álbo Kuropátwe/ CzerComp 1682
3 spuść na ten Ocet a mieszaj/ te zaś materią mięśną [mięśny:adj:sg:acc:f:pos] porąbawszy/ albo rozebrawszy dowarz/ i odbierz/ wlej CzerComp 1682
3 spuść na ten Ocet á mieszay/ te záś máteryą mięśną [mięśny:adj:sg:acc:f:pos] porąbawszy/ álbo rozebrawszy dowarz/ y odbierz/ wley CzerComp 1682
4 / a potym odlej polewkę wlej w materią mięśną [mięśny:adj:sg:acc:f:pos] / włóż masła dobrego/ soli spotrzebę/ gałki/ CzerComp 1682
4 / á potym odley polewkę wley w máteryą mięśną [mięśny:adj:sg:acc:f:pos] / włoż másłá dobrego/ soli zpotrzebę/ gałki/ CzerComp 1682