. 84. 102. AEgyptus frugum quidem fertilissima, sed prope sola, iis carere pessit, tanta est ciborum ex herbis abundantia. Plin. lib. 22. cap. 15.
Oprócz tych polnych bogactw, Nil połowem, i pastwą dla trzód, panoszył stoły Egipskie, napełniał na wybór wszelkiego rodzaju rybą, i mięsiwami soczystemi. I dla tegoć to żałowali Izraelitowi Egiptu, kiedy na puszczy się oglądali, kto tu nam da mięsa ku pożywaniu, buntowniczym, i żałosnym mówili głosem. Pamiętamy dobrze ryby, które jedliśmy w Egipcie, które nas prawie nic niekosztowały, ogórki, melony, pory, cybula, i czosnek przychodzi nam
. 84. 102. AEgyptus frugum quidem fertilissima, sed prope sola, iis carere pessit, tanta est ciborum ex herbis abundantia. Plin. lib. 22. cap. 15.
Oprocz tych polnych bogáctw, Nil połowem, y pástwą dla trzod, panoszył stoły Egypskie, napełniáł ná wybor wszelkiego rodzaiu rybą, y mięśiwámi soczystemi. Y dla tegoć to żáłowali Izráelitowi Egyptu, kiedy ná puszczy się oglądali, kto tu nam dá mięsa ku pożywaniu, buntowniczym, y żáłosnym mowili głosem. Pámiętámy dobrze ryby, ktore iedliśmy w Egypcie, ktore nas prawie nic niekosztowały, ogorki, melony, pory, cybula, y czosnek przychodzi nám
Skrót tekstu: RolJabłADziej
Strona: 150
Tytuł:
Dziejopis starożytny Egipcjanów, Kartainców, Assyryjczyków, Babilonców, Medów, Persów, Macedończyków i Greków
Autor:
Charles Rollin
Tłumacz:
Józef Aleksander Jabłonowski
Drukarnia:
Drukarnia Societatis Iesu
Miejsce wydania:
Lublin
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
historia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1743
Data wydania (nie wcześniej niż):
1743
Data wydania (nie później niż):
1743
stołowników gotowano osobne regularne potrawy, schodzące zaś z królewskiego stołu za przydatek po części przystawiano. Nie mogąc wszyscy przejeść takiego zbytku, przedawali potrawy całkiem nietykane do miasta; i była to obrywcza kucharzów i szafarzów, pod rękę których potrawy czasem nie dane do stołu i schodzące z niego powracały. Toż samo działo się z mięsiwami surowymi, z drobiazgami, toż samo z innymi ingrediencjami kuchennymi i kredensowymi, jako to butelkami wina i piwa, z cytrynami, fruktami, świecami jarzęcymi etc., bo wszystko podług regulamentu od ministra przepisanego szło podług dziennego wydziału, lecz nic, co się z tego wydziału nie strawiło, nie powracało do szpiżarni i piwnicy
stołowników gotowano osobne regularne potrawy, schodzące zaś z królewskiego stołu za przydatek po części przystawiano. Nie mogąc wszyscy przejeść takiego zbytku, przedawali potrawy całkiem nietykane do miasta; i była to obrywcza kucharzów i szafarzów, pod rękę których potrawy czasem nie dane do stołu i schodzące z niego powracały. Toż samo działo się z mięsiwami surowymi, z drobiazgami, toż samo z innymi ingrediencjami kuchennymi i kredensowymi, jako to butelkami wina i piwa, z cytrynami, fruktami, świecami jarzęcymi etc., bo wszystko podług regulamentu od ministra przepisanego szło podług dziennego wydziału, lecz nic, co się z tego wydziału nie strawiło, nie powracało do szpiżarni i piwnicy
Skrót tekstu: KitPam
Strona: 115
Tytuł:
Pamiętniki
Autor:
Jędrzej Kitowicz
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
literatura faktograficzna
Gatunek:
pamiętniki
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1743
Data wydania (nie wcześniej niż):
1743
Data wydania (nie później niż):
1743
Tekst uwspółcześniony:
tak