zepsowanie, albo całe ustaje, albo barzo się mięsza. 31. Czemu bez jedzenia być nie możemy? Ciepło przyrodzone nie próżnuje, ale ustawicznie trawi i suszy wilgotność potrzebną bez której żyć człowiek nie może, na to tedy jemy, aby co ciepło w nas wysuszyło, naprawiliśmy: na co wątroba dzieli części potrawy mierniejsze obraca w krew, gorętsze i subtrelniejsze oddaje na cholere, ziemnijsze i wilgotne na flegmę, grubsze i natury ziemskiej na melancholią, którą do siebie śledziona odbiera, a potym aby w żołądku wzbudziła apetyt po trosze jej do niego wlewa. 32. Czemu po przepiciju kwaśne rzeczy jedzą? Zbytniem nalaniem rozpycha się żołądek i rozepchawszy
zepsowánie, álbo całe ustaie, álbo bárzo się mięsza. 31. Czemu bez iedzeniá bydź nie możemy? Ciepło przyrodzone nie prożnuie, ále ustáwicznie trawi y suszy wilgotność potrzebną bez ktorey żyć człowiek nie może, ná to tedy iemy, áby co ciepło w nas wysuszyło, náprawiliśmy: ná co wątrobá dźieli częśći potrawy miernieysze obráca w krew, gorętsze y subtrelnieysze oddáie ná cholere, źiemniysze y wilgotne ná flegmę, grubsze y nátury źiemskiey ná melancholią, ktorą do śiebie śledźioná odbiera, á potym aby w żołądku wzbudziłá ápetyt po trosze iey do niego wlewa. 32. Czemu po przepićiiu kwáśne rzeczy iedzą? Zbytniem nálaniem rospycha się żołądek y rozepchawszy
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 226
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692