/ tak gotować na Marynatę będziesz. Oczesane Ryby co większe Rysuj/ a co mniejsze całkiem/ sprawiwszy posol/ a smaż w czym chcesz potrząsnąwszy mąką/ a kiedy usmażysz/ włóż w naczynie jakie masz. Weźmij Czosnku niemało/ uwierć w donicy żeby był jako masło/ rozpuść Octem winnym tak żeby było gęsto jako Migdałowa polewka/ wlej oliwy/ i Rozmarynu/ Soli/ przywarz/ zalej Ryby/ a chowaj na zimno. II. Drugi sposób Marynaty robienia.
Takimże sposobem Rybę odsmaż ułóż/ w Jaszczu/ albo jakim inszym naczyniu/ ochłodziwszy weźmij Wina Octu winnego Rozmarynu Rożenków obojga słodkości/ Limoniej w talerki/ Oliwek; Szafranu/
/ tak gotować na Marynatę będziesz. Oczesáne Ryby co większe Rysuy/ á co mnieysze całkiem/ spráwiwszy posol/ a smaż w czym chcesz potrząsnąwszy mąką/ á kiedy vsmażysz/ włoż w naczynie iákie masz. Weźmiy Czosnku niemało/ vwierć w donicy żeby był iáko másło/ rospuść Octem winnym tak żeby było gęsto iako Migdałowa polewka/ wley oliwy/ y Rozmarynu/ Soli/ przywarz/ zaley Ryby/ a choway na źimno. II. Drugi sposob Márynáty robienia.
Tákimże sposobem Rybę odsmaż vłoż/ w Iaszczu/ álbo iákim inszym naczyniu/ ochłodźiwszy weźmiy Winá Octu winnego Rozmárynu Rożenkow oboyga słodkośći/ Limoniey w talerki/ Oliwek; Szafránu/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 68
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
włóż kminu przywarz a daj. Możesz Migdałów oparzonych uwierciec/ a zabielić/ żeby był bielszy. IV. barszcz Cytrynowy.
Weźmij wody przewarzonej z Pietruszką i Masłem albo rosołu/ z Kapłona/ rozbij jajecznych żółtków z Masłem/ Cytrynę wyciśniej/ według smaku rozpuść rosołem/ przywarz/ a daj na Stół. V. Polewka Migdałowa.
Oparzone Migdały pokraj/ i uwierć w Donicy dobrze rozpuść wodą włóż Cukru/ Rożenków drobnych przywarz; Miej Ryż osobno warzony/ kładź na pułmiski/ a zalewaj Polewką. VI. Polewka Migdałowa na zimno.
Oparzone Migdały pokraj/ uwierć w Donicy dobrze/ Winem rozpuść/ włóż Cukru Cynamonu/ Rożenków drobnych Grząnek z chleba
włoż kminu przywarz á day. Możesz Migdałow oparzonych vwierćiec/ á zabielić/ żeby był bielszy. IV. barszcz Cytrynowy.
Weźmiy wody przewárzoney z Pietruszką y Másłem álbo rosołu/ z Kapłoná/ rozbiy iáiecznych żołtkow z Masłem/ Cytrynę wyćiśniey/ według smaku rospuść rosołem/ przywarz/ á day na Stoł. V. Polewká Migdałowa.
Opárzone Migdały pokray/ y vwierć w Donicy dobrze rospuść wodą włoż Cukru/ Rożenkow drobnych przywarz; Miey Ryż osobno warzony/ kładź na pułmiski/ á zaleway Polewką. VI. Polewká Migdałowa ná źimno.
Opárzone Migdały pokráy/ vwierć w Donicy dobrze/ Winem rospuść/ włoż Cukru Cynamonu/ Rożenkow drobnych Grząnek z chleba
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 72
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
rozbij jajecznych żółtków z Masłem/ Cytrynę wyciśniej/ według smaku rozpuść rosołem/ przywarz/ a daj na Stół. V. Polewka Migdałowa.
Oparzone Migdały pokraj/ i uwierć w Donicy dobrze rozpuść wodą włóż Cukru/ Rożenków drobnych przywarz; Miej Ryż osobno warzony/ kładź na pułmiski/ a zalewaj Polewką. VI. Polewka Migdałowa na zimno.
Oparzone Migdały pokraj/ uwierć w Donicy dobrze/ Winem rozpuść/ włóż Cukru Cynamonu/ Rożenków drobnych Grząnek z chleba białęgo ususz/ dawaj na zimno z grzankami. VII. Polewka Winna.
Wino z żółtkami jajecznemi/ z masłem rozbitemi zabiel daj Cukru Cynamonu/ Szafranu/ przywarz/ a daj. VIII.
rozbiy iáiecznych żołtkow z Masłem/ Cytrynę wyćiśniey/ według smaku rospuść rosołem/ przywarz/ á day na Stoł. V. Polewká Migdałowa.
Opárzone Migdały pokray/ y vwierć w Donicy dobrze rospuść wodą włoż Cukru/ Rożenkow drobnych przywarz; Miey Ryż osobno warzony/ kładź na pułmiski/ á zaleway Polewką. VI. Polewká Migdałowa ná źimno.
Opárzone Migdały pokráy/ vwierć w Donicy dobrze/ Winem rospuść/ włoż Cukru Cynamonu/ Rożenkow drobnych Grząnek z chleba białęgo vsusz/ daway ná źimno z grzankámi. VII. Polewká Winna.
Wino z żołtkámi iáiecznemi/ z masłem rozbitemi zábiel day Cukru Cynamonu/ Szafranu/ przywarz/ á day. VIII.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 72
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
sposób. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoriał Generalny Przygotowania Bankiet. 1. Mięśne Potrawy. Migdałowy Sapor z Potrawą, 29. Miscolancja, 34. Marynata Mięśna, 41. Mięśne Potrawy. Macerowane Ryby. 63. 64. Marynata z Cosnkiem, 68. Marynata inaczej, tamże. Mleczne Potrawy. Migdałowa Polewka, 73. Migdał: na zimno Polewka, tamże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obarzanki, 91. Mleczna polewka, 73. Mleko Hiszpańskie, 84. Mleko Gdańskie, 85. Mleko z Żółtkami Jajeczn: tamże. Mleko krajane, tamże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus
sposob. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoryał Generálny Przygotowania Bánkiet. 1. Mięśne Potráwy. Migdałowy Sapor z Potráwą, 29. Miscoláncya, 34. Márynátá Mięśna, 41. Mięśne Potráwy. Mácerowáne Ryby. 63. 64. Márynátá z Cosnkiem, 68. Márynátá ináczey, támże. Mleczne Potráwy. Migdałowa Polewká, 73. Migdał: ná źimno Polewká, támże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obárzánki, 91. Mleczna polewká, 73. Mleko Hiszpánskie, 84. Mleko Gdanskie, 85. Mleko z Zołtkámi Iáieczn: támże. Mleko kráiáne, támże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 101
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, daleko mniej koni; I to jedno po drugim zawsze musi płazać, Chceli kiedy czego ten kawaler dokazać. 99. DO WDOWCA KISIELA
Nie dziwuję, kochany z dawna przyjacielu, Że dotąd będąc syty ruskiego kisielu, Chcąc zażyć migdałowej przed śmiercią polewki, Szukałeś w województwie sandomierskim dziewki. Dobrać bywa na duszność migdałowa jucha,
Ale staremu wyjmie młoda żona ducha; Prawda, żeś ją osłodził, ukrzywdziwszy dzieci, Cóż, gdy się tylko z wierzchu dostanie Waszeci: Cukier na dno upadnie, będziesz lizał z liszką, Nim kto inszy dosięże głębiej dłuższą łyżką. 100. KOMPLEMENT DO WDOWY HERBU NAMIOT
Namiot w polu na herbie pewną
, daleko mniej koni; I to jedno po drugim zawsze musi płazać, Chceli kiedy czego ten kawaler dokazać. 99. DO WDOWCA KISIELA
Nie dziwuję, kochany z dawna przyjacielu, Że dotąd będąc syty ruskiego kisielu, Chcąc zażyć migdałowej przed śmiercią polewki, Szukałeś w województwie sendomirskim dziewki. Dobrać bywa na duszność migdałowa jucha,
Ale staremu wyjmie młoda żona ducha; Prawda, żeś ją osłodził, ukrzywdziwszy dzieci, Cóż, gdy się tylko z wierzchu dostanie Waszeci: Cukier na dno upadnie, będziesz lizał z liszką, Nim kto inszy dosięże głębiej dłuższą łyżką. 100. KOMPLEMENT DO WDOWY HERBU NAMIOT
Namiot w polu na herbie pewną
Skrót tekstu: PotPoczKuk_III
Strona: 441
Tytuł:
Poczet herbów szlachty
Autor:
Wacław Potocki
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
herbarze
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1696
Data wydania (nie wcześniej niż):
1696
Data wydania (nie później niż):
1696
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Dzieła
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Leszek Kukulski
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Warszawa
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Państwowy Instytut Wydawniczy
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1987
POSTNY OBIAD ABO ZABAWECZKA NIM POŚCIE W KUCHNI GOTOWO BĘDZIE O JEDENASTEJ GODZINIE NA PÓŁZEGARZU, DLA MŁODYCH I STARYCH A NIECIERPLIWYCH ŻOŁĄDKÓW, PODCZAS MOROWEGO POWIETRZA, WYPĘDZAJĄC Z GŁOWY MELANCHOLIĄ, WYMYŚLONA OBIAD POSTNY I GOŚCIE NA NIM POLEWKI, RYBY, JARZYNY, WETY POLEWKI MIGDAŁOWA
Migdałowa polewka z ryżem, z rozenkami Ma pierwsze miejsce poście między polewkami.
To źle, że.cudzoziemcy pierwsze miejsce mają; Dobrze! Bo ich Polacy sobie pomykają. KAPAROWA
Kogo śledziona boli, niechaj przymknie sobie Kaparowej polewki. Lecz ja radzę tobie: Weź cepy abo pracuj na żartkim rumaku, A nie pragni kaparów,
POSTNY OBIAD ABO ZABAWECZKA NIM POŚCIE W KUCHNI GOTOWO BĘDZIE O JEDENASTEJ GODZINIE NA PÓŁZEGARZU, DLA MŁODYCH I STARYCH A NIECIERPLIWYCH ŻOŁĄDKÓW, PODCZAS MOROWEGO POWIETRZA, WYPĘDZAJĄC Z GŁOWY MELANCHOLIĄ, WYMYŚLONA OBIAD POSTNY I GOŚCIE NA NIM POLEWKI, RYBY, JARZYNY, WETY POLEWKI MIGDAŁOWA
Migdałowa polewka z ryżem, z rozenkami Ma pierwsze miejsce poście między polewkami.
To źle, że.cudzoziemcy pierwsze miejsce mają; Dobrze! Bo ich Polacy sobie pomykają. KAPAROWA
Kogo śledziona boli, niechaj przymknie sobie Kaparowej polewki. Lecz ja radzę tobie: Weź cepy abo pracuj na żartkim rumaku, A nie pragni kaparów,
Skrót tekstu: PrzetObBar_I
Strona: 394
Tytuł:
Postny obiad abo zabaweczka
Autor:
Hiacynt Przetocki
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
fraszki i epigramaty
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1653
Data wydania (nie wcześniej niż):
1653
Data wydania (nie później niż):
1653
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Poeci polskiego baroku
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Jadwiga Sokołowska, Kazimiera Żukowska
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Warszawa
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Państwowy Instytut Wydawniczy
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1965