zrosłe, które się trzymają, jak w żołędnej skorupie, ale większej i głębszęj. Ródzi się na gruncie sprawnym. Zbierają ten frukt i drogo estymują to dla zdrowia poratowania, to dla kupienia innego zań towaru. August: Zarat: Histor: Pervan. l. 4. C. 1. et 2. Migdałowe drzewa na gruntach Andes gór są bardzo rosłe i gałęziste, tak ziemię polubiły. Fruktu w Ameryce nad ten, nie masz gustów niejszego. Pestki bardzo twarde do stłuczenia. Cercopiteci, to jest koczkodany, najwięcej tego pożywają owocu, a ze łupiny na nim twarde, aż kamieniem z drzewa nań zrzuconym tłuką sobie.
zrosłe, ktore się trzymaią, jak w żołędney skorupie, ale większey y głębszęy. Rodzi się na gruncie sprawnym. Zbieraią ten frukt y drogo estymuią to dla zdrowia poratowania, to dla kupienia innego zań towaru. August: Zarat: Histor: Pervan. l. 4. C. 1. et 2. Migdałowe drzewa na gruntach Andes gor są bardzo rosłe y gałęziste, tak ziemię polubiły. Fruktu w Ameryce nad ten, nie masz gustow nieyszego. Pestki bardzo twarde do ztłuczenia. Cercopitheci, to iest koczkodany, naywięcey tego pożywaią owocu, a ze łupiny na nim twarde, aż kámieniem z drzewa nań zrzuconym tłuką sobie.
Skrót tekstu: ChmielAteny_IV
Strona: 624
Tytuł:
Nowe Ateny, t. 4
Autor:
Benedykt Chmielowski
Miejsce wydania:
Lwów
Region:
Ziemie Ruskie
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1756
Data wydania (nie wcześniej niż):
1756
Data wydania (nie później niż):
1756
, Cukier drobny farbowany piżmowany, do potrząsania konfektów. Cukier biały piżmowany, Cukier lodowaty na Migdałach.
Cukier lodowaty na cynamonie, Cukier lodowaty na Gozdzikach, Cukier lodowaty na Anyżku, Cukier biały na cynamonie, Cukier biały na Migdałach, Cukier biały na Gozdzikach, Cukier biały na kolendrze, Cukier biały na Anyżku, Makarony Migdałowe, Obarzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żółty
Addytament Frukty różnego gatunku, i Orzechy różne, Domowe Mleczne Wety, Arkas, Śmietanki. Melonki, Sery różnego Gatunku, Gomołeczki, różne Mądrzyczki różne Kratonki. I cokolwiek być może mlecznych rzeczy etc. etc. INSTRUKCJA O Kuchmistrzu.
KUCHMISTRZ w Polskim języku brzmi kuchenny Nauczyciel. A
, Cukier drobny fárbowány pizmowány, do potrząsánia confektow. Cukier biały pizmowány, Cukier lodowáty ná Migdałách.
Cukier lodowáty ná cynámonie, Cukier lodowáty ná Gozdzikách, Cukier lodowáty ná Anyżku, Cukier biały ná cynámonie, Cukier biały ná Migdałách, Cukier biały na Gozdzikach, Cukier biały ná kolendrze, Cukier biały ná Anyżku, Mákarony Migdałowe, Obárzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żołty
Additáment Frukty rożnego gátunku, y Orzechy rożne, Domowe Mleczne Wety, Arkás, Smietánki. Melonki, Sery roznego Gátunku, Gomołeczki, rozne Mądrzyczki rożne Krátonki. Y cokolwiek bydź może mlecznych rzeczy etc. etc. INSTRVKCYA O Kuchmistrzu.
KVCHMISTRZ w Polskim ięzyku brzmi kuchenny Naućzyćiel. A
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 6
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
gdy zwierać będzie/ wyciśnij Cytrynę albo winnego Octu łyżkę wlej/ a gdy się zewre/ lej w koszyczki na to zgotowane/ żeby meteria grubsza zostawała a subtelna wyciekła/ a polawszy talerz Wodką Rożaną/ wyłóż z koszyczka na talerz/ a pocukrowawszy daj. Możesz też i Szafranu do mleka przydać jeżeli chcesz. XCVII Makarony Migdałowe.
Oparzonych Migdałów utłucz w Moździerzu funt jeden/ Cukru pułfunta/ białków Jajecznych cztery/ ubij to wszytko w Moździerzu dobrze społem; weźmij Opłatków/ kładź tę materią na opłatki grubo jako palec/ a długo jako członek/ wsadź do wolnego pieca/ a gdy się przyrumieni/ wybieraj/ pookrawaj opłatki/ a ochłodziwszy dasz na
gdy zwieráć będźie/ wyćiśniy Cytrynę albo winnego Octu łyżkę wley/ á gdy się zewre/ ley w koszyczki ná to zgotowane/ żeby meterya grubsza zostáwáłá á subtelna wyćiekła/ á polawszy tálerz Wodką Rożáną/ wyłoż z koszyczká ná tálerz/ á pocukrowawszy day. Możesz też y Száfránu do mleká przydać ieżeli chcesz. XCVII Mákárony Migdałowe.
Opárzonych Migdałow vtłucz w Mozdźierzu funt ieden/ Cukru pułfunta/ białkow Iaiecznych cztery/ vbiy to wszytko w Mozdźierzu dobrze społem; weźmiy Opłátkow/ kłádź tę máteryą ná opłátki grubo iako pálec/ á długo iáko członek/ wsadź do wolnego piecá/ á gdy się przyrumieni/ wybieray/ pookraway opłátki/ á ochłodźiwszy dasz na
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 91
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
w Moździerzu dobrze społem; weźmij Opłatków/ kładź tę materią na opłatki grubo jako palec/ a długo jako członek/ wsadź do wolnego pieca/ a gdy się przyrumieni/ wybieraj/ pookrawaj opłatki/ a ochłodziwszy dasz na Wety; a jeżeli chcesz mieć więcej/ to też więcej materii przyczynisz według proporcji. XCVIII. Obarzanki Migdałowe.
Takąż Materią zrobisz/ z której Obarzanki robić będziesz/ jak wielkie będziesz chciał/ a na Opłatkach upieczesz jako i Makarony. XCIX. Biskokt biały.
Weźmij Jajecznych białków świezych piętnaście/ ubij pręciem w garncu bardzo dobrze/ Mąki piękne pszennej uncją jednę/ Cukru tłuczonego sianego uncyj dwie/ ubij to dobrze społem/
w Mozdźierzu dobrze społem; weźmiy Opłátkow/ kłádź tę máteryą ná opłátki grubo iako pálec/ á długo iáko członek/ wsadź do wolnego piecá/ á gdy się przyrumieni/ wybieray/ pookraway opłátki/ á ochłodźiwszy dasz na Wety; á ieżeli chcesz mieć więcey/ to też więcey materyey przyczynisz według proporcyey. XCVIII. Obárzánki Migdałowe.
Tákąż Máteryą zrobisz/ z ktorey Obárzánki robić będźiesz/ iák wielkie będźiesz chćiał/ á ná Opłatkach vpieczesz iako y Mákárony. XCIX. Biskokt biały.
Weźmiy Iáiecznych białkow świezych pietnaśćie/ vbiy pręćiem w gárncu bárdzo dobrze/ Mąki piękne pszenney vncyą iednę/ Cukru tłuczonego śianego vncyi dwie/ vbiy to dobrze społem/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 91
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Potrawy. Migdałowy Sapor z Potrawą, 29. Miscolancja, 34. Marynata Mięśna, 41. Mięśne Potrawy. Macerowane Ryby. 63. 64. Marynata z Cosnkiem, 68. Marynata inaczej, tamże. Mleczne Potrawy. Migdałowa Polewka, 73. Migdał: na zimno Polewka, tamże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obarzanki, 91. Mleczna polewka, 73. Mleko Hiszpańskie, 84. Mleko Gdańskie, 85. Mleko z Żółtkami Jajeczn: tamże. Mleko krajane, tamże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makarony Migdałowe, 91. Mosztada, 95. N. Napomnienie względem Potraw Mięśnych
Potráwy. Migdałowy Sapor z Potráwą, 29. Miscoláncya, 34. Márynátá Mięśna, 41. Mięśne Potráwy. Mácerowáne Ryby. 63. 64. Márynátá z Cosnkiem, 68. Márynátá ináczey, támże. Mleczne Potráwy. Migdałowa Polewká, 73. Migdał: ná źimno Polewká, támże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obárzánki, 91. Mleczna polewká, 73. Mleko Hiszpánskie, 84. Mleko Gdanskie, 85. Mleko z Zołtkámi Iáieczn: támże. Mleko kráiáne, támże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makárony Migdałowe, 91. Mosztádá, 95. N. Nápomnienie względem Potraw Mięśnych
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 101
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Migdał: na zimno Polewka, tamże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obarzanki, 91. Mleczna polewka, 73. Mleko Hiszpańskie, 84. Mleko Gdańskie, 85. Mleko z Żółtkami Jajeczn: tamże. Mleko krajane, tamże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makarony Migdałowe, 91. Mosztada, 95. N. Napomnienie względem Potraw Mięśnych, 18. Napomnienie względem Potraw Mlecznych, 92. Naleśniki z Mieśną Potrawą, 32. Najnogi czarno świeze, 57. Naleśniki, 75.
Naleśniki nakładane, tamże. Niemiecki Pasztet, 76. O. Ogródnych Potrzeb Memoriał, 2. Oficjalistów Memoriał
Migdał: ná źimno Polewká, támże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obárzánki, 91. Mleczna polewká, 73. Mleko Hiszpánskie, 84. Mleko Gdanskie, 85. Mleko z Zołtkámi Iáieczn: támże. Mleko kráiáne, támże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makárony Migdałowe, 91. Mosztádá, 95. N. Nápomnienie względem Potraw Mięśnych, 18. Napomnienie względem Potraw Mlecznych, 92. Naleśniki z Mieśną Potráwą, 32. Naynogi czarno świeze, 57. Naleśniki, 75.
Naleśniki nákłádáne, támże. Niemiecki Pásztet, 76. O. Ogrodnych Potrzeb Memoryał, 2. Officiálistow Memoryał
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 101
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Potrzeb Memoriał, 2. Oficjalistów Memoriał, 4. Mięśne Potrawy. Ozdoba Potraw, 10. Obsypowanie Chlebem Potraw, 11. Ozory z Sardelami, 18. Rybne Potrawy. Ozorki Karpiowe, 67. Ostrygi, 70. Mleczne Potrawy. Optipate albo Paszteki drobne, 77. Opłatczane Ciasto na post. 86. Obarzanki Migdałowe, 91. Obermus, 92. P. Ptaków różnych Memoriał, 1. Przestroga, 67. Mięśne Potrawy, Potrawa żółto po Królewsku, 15. Potrawa czarno z Juszycą, 16. Potrawa czarno z Powidłami, 17. Potrawa Tretowana, tamże. Potrawa z Kasztanami, 19. z Grzybową polewką, tamże.
Potrzeb Memoryał, 2. Officiálistow Memoryał, 4. Mięśne Potráwy. Ozdobá Potraw, 10. Obsypowánie Chlebem Potraw, 11. Ozory z Sárdelámi, 18. Rybne Potráwy. Ozorki Karpiowe, 67. Ostrygi, 70. Mleczne Potráwy. Optipate álbo Pászteki drobne, 77. Opłátczáne Ciásto ná post. 86. Obarzánki Migdałowe, 91. Obermus, 92. P. Ptakow roznych Memoryał, 1. Przestroga, 67. Mięśne Potráwy, Potráwá zołto po Krolewsku, 15. Potráwá czarno z Iuszycą, 16. Potrawa czárno z Powidłámi, 17. Potráwá Tretowána, támże. Potráwá z Kásztánámi, 19. z Grzybową polewką, támże.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 101
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
na ten należą purganse wolne, i Apeririva częste. Item. Mastix na proszek utarty i dany w czymkolwiek, zatrzymuje biegunkę; Także suche Tarki warząc, i polewkę z nich pijąc. Wino także z korzeniem, albo piołonkowe dobre jest, gdy z zaziębienia żołądka choroba pochodzi. Item, Ryż gęsto warzony, także polewki Migdałowe. Item. Popiół warzyć w otcie aż zgęsnieje; obłożyć nim żywot i krzyże. Item. Wątrobę warzyć w otcie i jeść. Item. Plqcki z mąki pszennej pieczone (przydawszy do zaczyniania Terpentyny) są bardzo skuteczne jedząc je. Item. Proszek z Marmuru dobry jest do zażywania. Item. Nasienie Babczane, także
ná ten należą purgánse wolne, y Apeririva częste. Item. Mastix ná proszek utárty y dany w czymkolwiek, zátrzymuie biegunkę; Tákże suche Tarki wárząc, y polewkę z nich piiąc. Wino tákże z korzeniem, álbo piołonkowe dobre iest, gdy z záźiębienia żołądká chorobá pochodźi. Item, Ryż gęsto wárzony, tákże polewki Migdałowe. Item. Popioł wárzyć w otcie áż zgęsnieie; obłożyć nim zywot y krzyże. Item. Wątrobę wárzyć w otćie y ieść. Item. Plqcki z mąki pszenney pieczone (przydawszy do záczyniánia Terpentyny) są bárdzo skuteczne iedząc ie. Item. Proszek z Mármuru dobry iest do záżywánia. Item. Náśienie Babczáne, tákze
Skrót tekstu: CompMed
Strona: 222
Tytuł:
Compendium medicum
Autor:
Anonim
Drukarnia:
Drukarnia Jasnej Góry Częstochowskiej
Miejsce wydania:
Częstochowa
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1719
Data wydania (nie wcześniej niż):
1719
Data wydania (nie później niż):
1719
niby tłustość, co znaczy colliquationem humorum, w tym stopniu jest łatwa do poznania, do leczenia niepodobna.
Leczenie w pierwszym i drugim stopniu należy najwięcej na alimentach, ostrość krwi temperujących, jako są bulliony, Galarety, polewki cielęce, Kapłonie, Kuropatwie, Kasza jęczmienna, Ryżowa, ŚliMaki, z Raków kontuzy, polewki migdałowe, Gelatiny z Rogu Jeleniego z Cynamonem etc.
Napój zwyczajny ma być Mleko Owcze, albo Ośle, albo woda z drzewa Brzozowego na wiosnę zbierana, lubo sama przez się przewarzana, lubo przez alembik przepalona. Albo weźmi Korzenia wybornego Chiny łot jeden, Rogu Jeleniego w talarki porąbanego łot, korzenia szparagowego, Kopru włoskiego,
niby tłustość, co znáczy colliquationem humorum, w tym stopniu iest łátwa do poznánia, do leczenia niepodobna.
Leczenie w pierwszym y drugim stopniu náleży naywięcey ná alimentách, ostrość krwi temperuiących, iáko są bulliony, Galarety, polewki ćielęce, Kápłonie, Kuropátwie, Kászá ięczmienna, Ryżowa, SliMáki, z Rákow kontuzy, polewki migdałowe, Gelátiny z Rogu Ieleniego z Cynámonem etc.
Nápoy zwyczáyny ma bydź Mleko Owcze, álbo Ośle, álbo woda z drzewá Brzozowego ná wiosne zbierána, lubo samá przez się przewarzána, lubo przez álembik przepaloná. Albo weźmi Korzenia wybornego Chiny łot ieden, Rogu Ieleniego w tálarki porąbánego łot, korzenia szpárágowego, Kopru włoskiego,
Skrót tekstu: PromMed
Strona: 17
Tytuł:
Promptuarium medicum
Autor:
Anonim
Drukarnia:
Franciszek Cezary
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1716
Data wydania (nie wcześniej niż):
1716
Data wydania (nie później niż):
1716
, rzeczka porządna, młyn na niej barzo rzecz godna do widzenia artiticialny; gospodarzom rzecz pożyteczna przypatrzyć się inwencyjej tak młynowej jako i kanałowi.
Potem jachaliśmy a St. Martin do jednej otelery jej, tam wypocząwszy koniom trochę jachaliśmy dołmi mil 4 á St. Chamas. Tu jadąc polmi są poniekąd drzewa kasztanowe, migdałowe, orzechowe, potem zaś pola, góry rozmarynowe i lewandowe. Tuśmy stanęli gospodą au petit Paris. Gospoda barzo porządna i wczesna tylko żeśmy nazbyt gości zastali, którzy nas uprzedzili jadąc na ten jarmark do Baucaire: o zwierzynę zwłaszcza o ptactwo nie trudno w tym kraju, niemniej też o figowe drzewa których prawie
, rzeczka porządna, młyn na niej barzo rzecz godna do widzenia artiticialny; gospodarzom rzecz pożyteczna przypatrzyć się invencyjej tak młynowej jako i kanałowi.
Potem jachaliśmy a St. Martin do jednej otelery jej, tam wypocząwszy koniom troche jachaliśmy dołmi mil 4 á St. Chamas. Tu jadąc polmi są poniekąd drzewa kasztanowe, migdałowe, orzechowe, potem zaś pola, góry rozmarynowe i lewandowe. Tuśmy stanęli gospodą au petit Paris. Gospoda barzo porządna i wczesna tylko żeśmy nazbyt gości zastali, którzy nas uprzedzili jadąc na ten jarmark do Baucaire: o zwierzynę zwłaszcza o ptactwo nie trudno w tym kraju, niemniej też o figowe drzewa których prawie
Skrót tekstu: GawarDzien
Strona: 108
Tytuł:
Dziennik podróży po Europie Jana i Marka Sobieskich
Autor:
Sebastian Gawarecki
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
literatura faktograficzna
Gatunek:
opisy podróży, pamiętniki
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1646 a 1648
Data wydania (nie wcześniej niż):
1646
Data wydania (nie później niż):
1648
Tekst uwspółcześniony:
tak
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Wincenty Dawid
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Warszawa
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Redakcja "Wędrowca"
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1883