Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 11 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 . 4. C. 1. et 2. Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:n:pos] drzewa na gruntach Andes gór bardzo rosłe i gałęziste ChmielAteny_IV 1756
1 . 4. C. 1. et 2. Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:n:pos] drzewa na gruntach Andes gor bardzo rosłe y gałęziste ChmielAteny_IV 1756
2 biały na kolendrze, Cukier biały na Anyżku, Makarony Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:mnanim:pos] , Obarzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żółty Addytament Frukty różnego CzerComp 1682
2 biały kolendrze, Cukier biały Anyżku, Mákarony Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:mnanim:pos] , Obárzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żołty Additáment Frukty rożnego CzerComp 1682
3 i Szafranu do mleka przydać jeżeli chcesz. XCVII Makarony Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:mnanim:pos] . Oparzonych Migdałów utłucz w Moździerzu funt jeden/ Cukru CzerComp 1682
3 y Száfránu do mleká przydać ieżeli chcesz. XCVII Mákárony Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:mnanim:pos] . Opárzonych Migdałow vtłucz w Mozdźierzu funt ieden/ Cukru CzerComp 1682
4 też więcej materii przyczynisz według proporcji. XCVIII. Obarzanki Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:mnanim:pos] . Takąż Materią zrobisz/ z której Obarzanki robić CzerComp 1682
4 też więcey materyey przyczynisz według proporcyey. XCVIII. Obárzánki Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:mnanim:pos] . Tákąż Máteryą zrobisz/ z ktorey Obárzánki robić CzerComp 1682
5 zimno Polewka, tamże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:p2:pos] Obarzanki, 91. Mleczna polewka, 73. Mleko CzerComp 1682
5 źimno Polewká, támże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:p2:pos] Obárzánki, 91. Mleczna polewká, 73. Mleko CzerComp 1682
6 Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makarony Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:mnanim:pos] , 91. Mosztada, 95. N. Napomnienie CzerComp 1682
6 Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makárony Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:mnanim:pos] , 91. Mosztádá, 95. N. Nápomnienie CzerComp 1682
7 77. Opłatczane Ciasto na post. 86. Obarzanki Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:n:pos] , 91. Obermus, 92. P. Ptaków CzerComp 1682
7 77. Opłátczáne Ciásto post. 86. Obarzánki Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:n:pos] , 91. Obermus, 92. P. Ptakow CzerComp 1682
8 pochodzi. Item, Ryż gęsto warzony, także polewki Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:f:pos] . Item. Popiół warzyć w otcie zgęsnieje; CompMed 1719
8 pochodźi. Item, Ryż gęsto wárzony, tákże polewki Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:f:pos] . Item. Popioł wárzyć w otcie áż zgęsnieie; CompMed 1719
9 , Ryżowa, ŚliMaki, z Raków kontuzy, polewki migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:f:pos] , Gelatiny z Rogu Jeleniego z Cynamonem etc. Napój PromMed 1716
9 , Ryżowa, SliMáki, z Rákow kontuzy, polewki migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:f:pos] , Gelátiny z Rogu Ieleniego z Cynámonem etc. Nápoy PromMed 1716
10 Chamas. Tu jadąc polmi poniekąd drzewa kasztanowe, migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:n:pos] , orzechowe, potem zaś pola, góry rozmarynowe i GawarDzien między 1646 a 1648
10 Chamas. Tu jadąc polmi poniekąd drzewa kasztanowe, migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:n:pos] , orzechowe, potem zaś pola, góry rozmarynowe i GawarDzien między 1646 a 1648