to i na zimno podać. Możesz też i Chrzan zrobić uwierciawszy z Migdałami/ albo gęstą śmietaną/ i octem winnym/ a przywarzywszy polij/ a daj na Stół. Tenże Cąber możesz już uwarzony przypiec w piecu upalonym potrżąsnąwszy chlebem białym tartem/ zmieszanym z Pieprzem i Gozdzikami. Rozdział Pierwszy, II. Cąber z Miodownikiem.
TAkowyż Cąber uciąwszy/ namocz w oćecie piwnym i soli/ przez godzin sześć/ a według zwyczaju/ uwarzywszy go w occie z wodą i solą. weźmij MIodowniku tartego/ albo też przez sito przebitego/ wlij Wina/ Octu/ słodkości/ Rożenków wielkich Migdałów prażonych/ Pieprzu/ Szafranu/ Cynamonu/ LImonij/
to y ná zimno podać. Możesz też y Chrzan zrobić vwierćiawszy z Migdałami/ álbo gęstą śmietáną/ y octem winnym/ á przywárzywszy poliy/ á day ná Stoł. Tenże Cąber możesz iuż vwárzony przypiec w piecu vpalonym potrżąsnąwszy chlebem białym tartem/ zmieszánym z Pieprzem y Gozdźikami. Rozdźiał Pierwszy, II. Cąber z Miodownikiem.
TAkowyż Cąber vćiąwszy/ námocz w oćećie piwnym y soli/ przez godźin sześć/ á według zwyczáiu/ uwárzywszy go w octćie z wodą y solą. weźmiy MIodowniku tártego/ álbo też prżez śito przebitego/ wliy Winá/ Octu/ słodkośći/ Rożenkow wielkich Migdałow práżonych/ Pieprzu/ Száfránu/ Cynámonu/ LImoniy/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 14
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
rumiano/ wyjmij tę sztukęw naczynie insze piękne/ wlij tę Cebule/ Limonij w talarki/ Oliwek nawyłupuj/ Octu/ Wina/ słodkości/ Pieprzu/ Rożenków obojga/ przywarz/ a daj na misę z obsaczką jaką chcesz. Losi Cąber/ albo w sztuki rabany ma być tak gotowany jako Jeleni żółto albo szaro/ z Miodownikiem/ albo czarno albo rumiano/ i wszytkie insze zwierzyny/ cokolwiek może być różnego rodzaju/ Zwierzyn/ tak mają być gotowane/ także i Bawoły/ i Domowe rzeczy/ Wieprze/ Skopy/ Gęsi/ etc. IX. Potrawa tretowana. Rozdział Pierwszy,
WEźmij materii mieśniej jakiejkolwiek/ jeżeli ptaki/ odpiecz/ a jeżeli
rumiáno/ wyimiy tę sztukęw naczynie insze piękne/ wliy tę Cebule/ Limoniy w talarki/ Oliwek náwyłupuy/ Octu/ Winá/ słodkośći/ Pieprzu/ Rożenkow oboygá/ przywarz/ á day ná misę z obsáczką iáką chcesz. Lośi Cąber/ álbo w sztuki rabány ma bydź ták gotowány iáko Ieleni żołto álbo száro/ z Miodownikiem/ álbo czarno álbo rumiano/ y wszytkie insze zwierzyny/ cokolwiek może być rożnego rodzáiu/ Zwierzyn/ ták máią bydź gotowane/ tákże y Báwoły/ y Domowe rżeczy/ Wieprze/ Skopy/ Gęśi/ etc. IX. Potráwá tretowána. Rozdźiał Pierwszy,
WEźmiy máteryey mieśniey iakieykolwiek/ ieżeli ptaki/ odpiecz/ á ieżeli
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Limonią/ oliwy/ słodkości/ Rożenków których chcesz/ Pieprżu/ Imbieru i jeżeli chcesz Szafranu; przywarz a daj na stół. LII. Najnogi czarno świeże.
Pokrajane Najnogi odwarz w wodzie zasoliwszy/ wlej Soku Wiśniowego; pieprzu/ Goździków/ Cynamonu; słodkości/ przywarz/ a daj na stół. LIII. Węgorz z Miodownikiem,
Z Węgorza świeżego zdejmij skorę/ którego pokrajawszy we dzwona upiecz/ włóż w rynkę/ wsyp tartego Miodowniku Octu Wina/ Pieprzu/ Imbieru Cynamonu/ Szafranu/ Rożenków drobnych; przywarz/ a daj na stół. Najnogi z miodownikiem także gotuj/ ale nie trzeba skorki zdejmować Rozdział Drugi LIV. Węgorz do rosołu.
Węgorza
Limonią/ oliwy/ słodkośći/ Rożenkow ktorych chcesz/ Pieprżu/ Imbieru y ieżeli chcesz Szafránu; przywarz á day ná stoł. LII. Náynogi czarno swieże.
Pokráiáne Náynogi odwarz w wodźie zásoliwszy/ wley Soku Wiśniowego; pieprzu/ Gozdźikow/ Cynámonu; słodkośći/ przywarz/ á day ná stoł. LIII. Węgorz z Miodownikiem,
Z Węgorzá świeżego zdeymiy skorę/ ktorego pokráiawszy we dzwona vpiecz/ włoż w rynkę/ wsyp tártego Miodowniku Octu Winá/ Pieprzu/ Imbieru Cynámonu/ Száfránu/ Rożenkow drobnych; przywarz/ á day ná stoł. Náynogi z miodownikiem tákże gotuy/ ále nie trzebá skorki zdeymowáć Rozdźiał Drugi LIV. Węgorz do rosołu.
Węgorzá
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 57
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Goździków/ Cynamonu; słodkości/ przywarz/ a daj na stół. LIII. Węgorz z Miodownikiem,
Z Węgorza świeżego zdejmij skorę/ którego pokrajawszy we dzwona upiecz/ włóż w rynkę/ wsyp tartego Miodowniku Octu Wina/ Pieprzu/ Imbieru Cynamonu/ Szafranu/ Rożenków drobnych; przywarz/ a daj na stół. Najnogi z miodownikiem także gotuj/ ale nie trzeba skorki zdejmować Rozdział Drugi LIV. Węgorz do rosołu.
Węgorza świeżego/ sprawiwszy; pokraj we dzwona/ wypłócz/ włóż w garnek/ wlej Octu dobrego i wody/ soli/ Pietruszki zielonej/ albo Kopru warz a gdy dowre daj z rosołem na pułmisek. LV. Ryby z Grzybową Polewką
Gozdźikow/ Cynámonu; słodkośći/ przywarz/ á day ná stoł. LIII. Węgorz z Miodownikiem,
Z Węgorzá świeżego zdeymiy skorę/ ktorego pokráiawszy we dzwona vpiecz/ włoż w rynkę/ wsyp tártego Miodowniku Octu Winá/ Pieprzu/ Imbieru Cynámonu/ Száfránu/ Rożenkow drobnych; przywarz/ á day ná stoł. Náynogi z miodownikiem tákże gotuy/ ále nie trzebá skorki zdeymowáć Rozdźiał Drugi LIV. Węgorz do rosołu.
Węgorzá świeżego/ spráwiwszy; pokráy we dzwoná/ wypłocz/ włoż w garnek/ wley Octu dobrego y wody/ soli/ Pietruszki źieloney/ álbo Kopru warz á gdy dowre day z rosołem ná pułmisek. LV. Ryby z Grzybową Polewką
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 57
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ przywarz/ a daj na Stół. Inaczej Vide Szczupak po Holendersku. LXXX. Inaczej.
Octu wina/ LImonią/ usiekaj drobno/ Oliwy Rożenków drobnych/ słodkości/ Pieprzu/ Cynamonu/ Soli/ przywarz polej a daj na Stół. Możesz też z Grochem dać/ tak jako Wyzinę. LXXXI. Ryby Słone z Miodownikiem.
Weźmij Szczupaka. słonego/ wypłócz/ we dzwona porąb odwarz zdejmij łuszczkę/ pięknie pokarbuj/ ułóż w kotle/ wsyp Miodowniku tartego/ Wina/ Octu/ Rożenków obojga/ a jeżeli chcesz i Migdałów parżonych/ słodkości/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynamonu/ Szafranu/ przywarz a daj na stół LXXXII. Tak Wyzinę gotuj
/ przywarz/ á day ná Stoł. Ináczey Vide Szczupak po Holendersku. LXXX. Ináczey.
Octu winá/ LImonią/ uśiekay drobno/ Oliwy Rożenkow drobnych/ słodkośći/ Pieprzu/ Cynámonu/ Soli/ przywarz poley a day ná Stoł. Możesz też z Grochem dáć/ ták iáko Wyźinę. LXXXI. Ryby Słone z Miodownikiem.
Weźmiy Szczupaká. słonego/ wypłocz/ we dzwoná porąb odwarz zdeymiy łuszczkę/ pieknie pokárbuy/ vłoż w kotle/ wsyp Miodowniku tártego/ Winá/ Octu/ Rożenkow oboyga/ a ieżeli chcesz y Migdałow párżonych/ słodkośći/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynámonu/ Szafranu/ przywarz a day ná stoł LXXXII. Ták Wyźinę gotuy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 62
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Weźmij Szczupaka. słonego/ wypłócz/ we dzwona porąb odwarz zdejmij łuszczkę/ pięknie pokarbuj/ ułóż w kotle/ wsyp Miodowniku tartego/ Wina/ Octu/ Rożenków obojga/ a jeżeli chcesz i Migdałów parżonych/ słodkości/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynamonu/ Szafranu/ przywarz a daj na stół LXXXII. Tak Wyzinę gotuj z Miodownikiem. LXXXIII. Kiszki z Ryb Słonych.
Weźmij Szczupaka Słonego/ wypłócz/ odbierż od skory i od kości/ usiekaj drobno/ utrzyj chleba białego drobno wsyp daj Oliwy/ Pieprzu/ Cynamonu/ Cukru/ Rożenków drobnych/ a jeżeli chcesz i Szafranu/ zmieszaj to wszytko społem/ Weźmij kij Równy gładki/ obleb tą materią
Weźmiy Szczupaká. słonego/ wypłocz/ we dzwoná porąb odwarz zdeymiy łuszczkę/ pieknie pokárbuy/ vłoż w kotle/ wsyp Miodowniku tártego/ Winá/ Octu/ Rożenkow oboyga/ a ieżeli chcesz y Migdałow párżonych/ słodkośći/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynámonu/ Szafranu/ przywarz a day ná stoł LXXXII. Ták Wyźinę gotuy z Miodownikiem. LXXXIII. Kiszki z Ryb Słonych.
Weźmiy Szczupáká Słonego/ wypłocz/ odbierż od skory y od kośći/ vśiekay drobno/ vtrzyi chleba białego drobno wsyp day Oliwy/ Pieprzu/ Cynamonu/ Cukru/ Rożenkow drobnych/ á ieżeli chcesz y Szafranu/ zmieszay to wszytko społem/ Weźmiy kiy Rowny gładki/ obleb tą máteryą
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 62
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Bielskiego Ciasta robienia sposób, 80. z Brunellami Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, tamże. Bianka na Post. 87. Bianka z Mlekiem, 88.
Blamas, tamże. Biszkot biały, 91. Biszkot żółty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber, 13. Cąbru wycięcie, tamże. Cąber z Miodownikiem, 14. Szaro gotowany. tamże. Zubrowy rumiano, 17. Jeleni, 41. Czarno potrawa z Juszycą, 16. Czarno potrawa z powiatami, 17. Kondymenta X, do Pieczystego, 42. Rybne Potrawy Czeczuga żółto po Węgiersku, 61. Cynadry abo wnętrzności rybie, 66 Mleczne Potrawy. Cebulana Polewka,
Bielskiego Ciastá robienia sposob, 80. z Brunellámi Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, támże. Biánká ná Post. 87. Biánká z Mlekiem, 88.
Blámas, támże. Biszkot biały, 91. Biszkot żołty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber, 13. Cąbru wyćięćie, támże. Cąber z Miodownikiem, 14. Száro gotowány. támże. Zubrowy rumiano, 17. Ieleni, 41. Czarno potráwá z Iuszycą, 16. Czarno potráwa z powiátámi, 17. Condimentá X, do Pieczystego, 42. Rybne Potrawy Czeczugá zołto po Węgiersku, 61. Cynádry ábo wnętrznośći rybie, 66 Mleczne Potrawy. Cebulána Polewká,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z Karczochami, z Bulwami, tamże. z Kaulorepą, z Popie: Jajkami, tamże. Ryby z Szparagami. tamże. z Kwaśną Kapustą. tamże. Ryby na zimno. 60. na zimno z pietruszką abo koprem, tamże na zimno z Sałatą, tamże. Ryby z Chrzanem, tamże, Ryby słone z Miodownikiem, 62. Ryby macerowane pieczone. 63. Ryby macerowane warzone. 64. Ryby smarzone z Serdellami, z Sałatą, 65. Ryby smarzone z Chrzanem, tamże. Ryby smazone z Cebulą, 66. Rybny Potaś. 54. Rybny Bigosek. 56. 65. Mleczne Potrawy. Rybny Pasztet na zimno. 58
z Karczochámi, z Bulwámi, támże. z Kaulorepą, z Popie: Iaykámi, támże. Ryby z Szpárágami. támże. z Kwaśną Kápustą. támże. Ryby na źimno. 60. ná zimno z pietruszką ábo koprem, támże ná źimno z Sałatą, támże. Ryby z Chrzanem, támże, Ryby słone z Miodownikiem, 62. Ryby mácerowáne pieczone. 63. Ryby mácerowáne wárzone. 64. Ryby smárzone z Serdellámi, z Sáłatą, 65. Ryby smárzone z Chrzanem, támże. Ryby smázone z Cebulą, 66. Rybny Potáś. 54. Rybny Bigosek. 56. 65. Mleczne Potrawy. Rybny Pasztet ná źimno. 58
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Cukrowe, Mleczne etc albo ich Memoriał 5. 6. Mięsne Potrawy. Wina lanie do Potraw. 24. Wiśnie z Potrawą. 21. Węgierski Rosół. 16. Węgierska potrawa. 31. Włoska Potrawa, 35. Wątrobka Cielęca, 36. Wędzenie Jelenia, dzikiego Wieprza, 95. Rybne Potrawy. Węgorz z Miodownikiem, 57. Węgorz do Rosołu. 58. Wyzina z Miodownikiem, 62. Wyzaj lesiotra świeżego wędzenie. 95. Mleczne Potrawy. Winna Polewka 72. Winna Polewka na post, tamże. Włoskiego Ciasta robienia sposób. 79. z Wiśniami Tort. 82. X. Ksienca nakładanie. 48. Ksience nakładane smażone.
Cukrowe, Mleczne etc álbo ich Memoryał 5. 6. Mięsne Potrawy. Winá lanie do Potraw. 24. Wiśnie z Potrawą. 21. Węgierski Rosoł. 16. Węgierska potrawá. 31. Włoska Potráwá, 35. Wątrobka Cielęca, 36. Wędzenie Ieleniá, dźikiego Wieprza, 95. Rybne Potrawy. Węgorz z Miodownikiem, 57. Węgorz do Rosołu. 58. Wyźiná z Miodownikiem, 62. Wyzay leśiotra świeżego wędzenie. 95. Mleczne Potráwy. Winna Polewká 72. Winna Polewka ná post, támże. Włoskiego Ciasta robienia sposob. 79. z Wiśniámi Tort. 82. X. Xiencá nakłádánie. 48. Xience nákłádáne smażone.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 104
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Potrawy. Wina lanie do Potraw. 24. Wiśnie z Potrawą. 21. Węgierski Rosół. 16. Węgierska potrawa. 31. Włoska Potrawa, 35. Wątrobka Cielęca, 36. Wędzenie Jelenia, dzikiego Wieprza, 95. Rybne Potrawy. Węgorz z Miodownikiem, 57. Węgorz do Rosołu. 58. Wyzina z Miodownikiem, 62. Wyzaj lesiotra świeżego wędzenie. 95. Mleczne Potrawy. Winna Polewka 72. Winna Polewka na post, tamże. Włoskiego Ciasta robienia sposób. 79. z Wiśniami Tort. 82. X. Ksienca nakładanie. 48. Ksience nakładane smażone. 61. Z. Mięsne Potrawy. Zwierzyny Memoriał. 1.
Potrawy. Winá lanie do Potraw. 24. Wiśnie z Potrawą. 21. Węgierski Rosoł. 16. Węgierska potrawá. 31. Włoska Potráwá, 35. Wątrobka Cielęca, 36. Wędzenie Ieleniá, dźikiego Wieprza, 95. Rybne Potrawy. Węgorz z Miodownikiem, 57. Węgorz do Rosołu. 58. Wyźiná z Miodownikiem, 62. Wyzay leśiotra świeżego wędzenie. 95. Mleczne Potráwy. Winna Polewká 72. Winna Polewka ná post, támże. Włoskiego Ciasta robienia sposob. 79. z Wiśniámi Tort. 82. X. Xiencá nakłádánie. 48. Xience nákłádáne smażone. 61. Z. Mięsne Potráwy. Zwierzyny Memoryał. 1.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 104
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682