Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 10 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 i Gozdzikami. Rozdział Pierwszy, II. Cąber z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] . TAkowyż Cąber uciąwszy/ namocz w oćecie piwnym CzerComp 1682
1 y Gozdźikami. Rozdźiał Pierwszy, II. Cąber z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] . TAkowyż Cąber vćiąwszy/ námocz w oćećie piwnym CzerComp 1682
2 być tak gotowany jako Jeleni żółto albo szaro/ z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] / albo czarno albo rumiano/ i wszytkie insze zwierzyny CzerComp 1682
2 bydź ták gotowány iáko Ieleni żołto álbo száro/ z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] / álbo czarno álbo rumiano/ y wszytkie insze zwierzyny CzerComp 1682
3 / a daj na stół. LIII. Węgorz z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] , Z Węgorza świeżego zdejmij skorę/ którego pokrajawszy we CzerComp 1682
3 / á day stoł. LIII. Węgorz z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] , Z Węgorzá świeżego zdeymiy skorę/ ktorego pokráiawszy we CzerComp 1682
4 ; przywarz/ a daj na stół. Najnogi z miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] także gotuj/ ale nie trzeba skorki zdejmować Rozdział Drugi CzerComp 1682
4 ; przywarz/ á day stoł. Náynogi z miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] tákże gotuy/ ále nie trzebá skorki zdeymowáć Rozdźiał Drugi CzerComp 1682
5 / tak jako Wyzinę. LXXXI. Ryby Słone z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] . Weźmij Szczupaka. słonego/ wypłócz/ we dzwona CzerComp 1682
5 / ták iáko Wyźinę. LXXXI. Ryby Słone z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] . Weźmiy Szczupaká. słonego/ wypłocz/ we dzwoná CzerComp 1682
6 a daj na stół LXXXII. Tak Wyzinę gotuj z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] . LXXXIII. Kiszki z Ryb Słonych. Weźmij Szczupaka CzerComp 1682
6 a day stoł LXXXII. Ták Wyźinę gotuy z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] . LXXXIII. Kiszki z Ryb Słonych. Weźmiy Szczupáká CzerComp 1682
7 , 13. Cąbru wycięcie, tamże. Cąber z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] , 14. Szaro gotowany. tamże. Zubrowy rumiano CzerComp 1682
7 , 13. Cąbru wyćięćie, támże. Cąber z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] , 14. Száro gotowány. támże. Zubrowy rumiano CzerComp 1682
8 . Ryby z Chrzanem, tamże, Ryby słone z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] , 62. Ryby macerowane pieczone. 63. Ryby CzerComp 1682
8 . Ryby z Chrzanem, támże, Ryby słone z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] , 62. Ryby mácerowáne pieczone. 63. Ryby CzerComp 1682
9 dzikiego Wieprza, 95. Rybne Potrawy. Węgorz z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] , 57. Węgorz do Rosołu. 58. Wyzina CzerComp 1682
9 dźikiego Wieprza, 95. Rybne Potrawy. Węgorz z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] , 57. Węgorz do Rosołu. 58. Wyźiná CzerComp 1682
10 57. Węgorz do Rosołu. 58. Wyzina z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] , 62. Wyzaj lesiotra świeżego wędzenie. 95. CzerComp 1682
10 57. Węgorz do Rosołu. 58. Wyźiná z Miodownikiem [miodownik:subst:sg:inst:m] , 62. Wyzay leśiotra świeżego wędzenie. 95. CzerComp 1682