daj na stół. LII. Najnogi czarno świeże.
Pokrajane Najnogi odwarz w wodzie zasoliwszy/ wlej Soku Wiśniowego; pieprzu/ Goździków/ Cynamonu; słodkości/ przywarz/ a daj na stół. LIII. Węgorz z Miodownikiem,
Z Węgorza świeżego zdejmij skorę/ którego pokrajawszy we dzwona upiecz/ włóż w rynkę/ wsyp tartego Miodowniku Octu Wina/ Pieprzu/ Imbieru Cynamonu/ Szafranu/ Rożenków drobnych; przywarz/ a daj na stół. Najnogi z miodownikiem także gotuj/ ale nie trzeba skorki zdejmować Rozdział Drugi LIV. Węgorz do rosołu.
Węgorza świeżego/ sprawiwszy; pokraj we dzwona/ wypłócz/ włóż w garnek/ wlej Octu dobrego i wody/
day ná stoł. LII. Náynogi czarno swieże.
Pokráiáne Náynogi odwarz w wodźie zásoliwszy/ wley Soku Wiśniowego; pieprzu/ Gozdźikow/ Cynámonu; słodkośći/ przywarz/ á day ná stoł. LIII. Węgorz z Miodownikiem,
Z Węgorzá świeżego zdeymiy skorę/ ktorego pokráiawszy we dzwona vpiecz/ włoż w rynkę/ wsyp tártego Miodowniku Octu Winá/ Pieprzu/ Imbieru Cynámonu/ Száfránu/ Rożenkow drobnych; przywarz/ á day ná stoł. Náynogi z miodownikiem tákże gotuy/ ále nie trzebá skorki zdeymowáć Rozdźiał Drugi LIV. Węgorz do rosołu.
Węgorzá świeżego/ spráwiwszy; pokráy we dzwoná/ wypłocz/ włoż w garnek/ wley Octu dobrego y wody/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 57
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
wycisnąć, albo Octu kieliszek winnego wlać jeżeli chcesz. LXXV. Inaczej zapraw.
Daj wina/ octu winnego Limonią siekaną/ Rożenków drobnych słodkości/ Pieprzu/ Cynamonu oliwy albo masła przywarz a daj. Bogosek z Jesiotra kiedy zrobisz tak zapraw. LXXVI. Karpie Morawskie.
Oczesz Karpie; zrysuj; porąb we dzwona/ wsyp Miodowniku tartego Soku trochę wiśniowego/ octu piwnego; słodkości; Pieprzu; Imbieru; Cynamonu; Goździków; przywarz; a daj na stół. LXXVII Ksieńce smażone.
Weźmij Ksieńce z Szczupaków ponakłakaj/ odwarz; pokraj w talarki Szczupaczka oczesanego małego skraj; we dzwonka; złoż to społem wlej oliwy/ masła/ Cebule drobno i
wyćisnąć, albo Octu kieliszek winnego wlać ieżeli chcesz. LXXV. Ináczey zápraw.
Dáy winá/ octu winnego Limonią śiekáną/ Rożenkow drobnych słodkośći/ Pieprzu/ Cynamonu oliwy albo masłá przywarz a day. Bogosek z Iesiotrá kiedy zrobisz tak zapraw. LXXVI. Karpie Moráwskie.
Oczesz Kárpie; zrysuy; porąb we dzwoná/ wsyp Miodowniku tartego Soku trochę wiśniowego/ octu piwnego; słodkośći; Pieprzu; Imbieru; Cynamonu; Gozdźikow; przywarz; a day ná stoł. LXXVII Xieńce smáżone.
Weźmiy Xieńce z Szczupakow ponákłákay/ odwarz; pokráy w tálárki Szczupaczká oczesanego małego zkray; we dzwonka; złoż to społem wley oliwy/ másłá/ Cebule drobno y
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 61
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
drobno/ Oliwy Rożenków drobnych/ słodkości/ Pieprzu/ Cynamonu/ Soli/ przywarz polej a daj na Stół. Możesz też z Grochem dać/ tak jako Wyzinę. LXXXI. Ryby Słone z Miodownikiem.
Weźmij Szczupaka. słonego/ wypłócz/ we dzwona porąb odwarz zdejmij łuszczkę/ pięknie pokarbuj/ ułóż w kotle/ wsyp Miodowniku tartego/ Wina/ Octu/ Rożenków obojga/ a jeżeli chcesz i Migdałów parżonych/ słodkości/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynamonu/ Szafranu/ przywarz a daj na stół LXXXII. Tak Wyzinę gotuj z Miodownikiem. LXXXIII. Kiszki z Ryb Słonych.
Weźmij Szczupaka Słonego/ wypłócz/ odbierż od skory i od kości/ usiekaj
drobno/ Oliwy Rożenkow drobnych/ słodkośći/ Pieprzu/ Cynámonu/ Soli/ przywarz poley a day ná Stoł. Możesz też z Grochem dáć/ ták iáko Wyźinę. LXXXI. Ryby Słone z Miodownikiem.
Weźmiy Szczupaká. słonego/ wypłocz/ we dzwoná porąb odwarz zdeymiy łuszczkę/ pieknie pokárbuy/ vłoż w kotle/ wsyp Miodowniku tártego/ Winá/ Octu/ Rożenkow oboyga/ a ieżeli chcesz y Migdałow párżonych/ słodkośći/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynámonu/ Szafranu/ przywarz a day ná stoł LXXXII. Ták Wyźinę gotuy z Miodownikiem. LXXXIII. Kiszki z Ryb Słonych.
Weźmiy Szczupáká Słonego/ wypłocz/ odbierż od skory y od kośći/ vśiekay
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 62
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
w winie, dawaj tak przez trzy dni, a pod tymże czasem gdy tego używa przykładać na pępek to: weźmi Kadzidła przedniego łotów dwa, białków od jaja dwa, Terpentyny rzadkiej troszkę, włóż na rynkę, umieszaj nad wolnym bardzo ogniem i przyłóż na pępek, jako może znieść najcieplej. Sposoby leczenia
Item utrzyj Miodowniku na tarle, wlej Małmazyj, lubo wina starego, przydaj gwodzików, Gałki, Cynamonu, Roży suchej, melissy utartych, przysmarz i obłoż tam gdzie należy.
Item ukroj grzankę chleba, zlej Małmazją, albo Winem dobrym, lub Kinderbalsamem, potrząśnij gałką Muszkatową, Gwoździkami, Cynamonem, przyłóż jednę z z
w winie, daway ták przez trzy dni, á pod tymże czásem gdy tego używá przykładáć ná pępek to: weźmi Kádźidłá przedniego łotow dwá, białkow od jáiá dwá, Terpentyny rzadkiey troszkę, włoż ná rynkę, umieszay nád wolnym bárdzo ogniem y przyłoż ná pępek, iáko może znieść nayćiepley. Sposoby leczenia
Item utrzyi Miodowniku ná tárle, wley Máłmázyi, lubo winá stárego, przyday gwodźikow, Gałki, Cynámonu, Roży suchey, melissy utártych, przysmárz y obłoż tám gdźie należy.
Item ukroy grzankę chlebá, zley Máłmázyą, álbo Winem dobrym, lub Kinderbalsamem, potrząśnij gałką Muszkátową, Gwozdźikami, Cynámonem, przyłoż iednę z s
Skrót tekstu: PromMed
Strona: 118
Tytuł:
Promptuarium medicum
Autor:
Anonim
Drukarnia:
Franciszek Cezary
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1716
Data wydania (nie wcześniej niż):
1716
Data wydania (nie później niż):
1716
sposoby, które i na płód nie żywy: więc doszedszy pewnie, że tak jest a nie inaczej, zaraz trzeba puścić krew z ręki, potym zażywać lekarstw poruszających miesięcznego zatrzymania, aby nutriment temu złemu odjąć, krew puścić się ma z nogi, należy też zażywać i lekarstw purgujących przymocniejszych. Na utrząśnienie białogłowskie.
WEźmi miodowniku tartego, ileć się zda, wlej octu Winnego ile potrzeba, Małmazyj lub Sektu, mniej niżeli octu, przydaj gałki Muszkatowej, Gwoździków, Cynamonu, Bobrowego stroju, każdego ile chcesz, przywarz, obłoż tym z tyłu i z przodu. różnych chorób.
Item weźmi ciasta kwaśnego, przydaj Maruny, Melissy, Imbieru
sposoby, ktore y ná płod nie żywy: więc doszedszy pewnie, że ták iest á nie inaczey, záraz trzebá puśćić krew z ręki, potym záżywáć lekárstw poruszáiących mieśięcznego zátrzymánia, áby nutriment temu złemu odiąć, krew puśćić się ma z nogi, náleży tesz záżywáć y lekárstw purguiących przymocnieyszych. Ná utrząśnienie białogłowskie.
WEźmi miodowniku tártego, ileć się zda, wley octu Winnego ile potrzebá, Máłmázyi lub Sektu, mniey niżeli octu, przyday gałki Muszkátowey, Gwoźdźikow, Cynámonu, Bobrowego stroiu, káżdego ile chcesz, przywárz, obłoż tym z tyłu y z przodu. rożnych chorob.
Item weźmi ćiasta kwáśnego, przyday Máruny, Melissy, Imbieru
Skrót tekstu: PromMed
Strona: 124
Tytuł:
Promptuarium medicum
Autor:
Anonim
Drukarnia:
Franciszek Cezary
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1716
Data wydania (nie wcześniej niż):
1716
Data wydania (nie później niż):
1716
i ból. Musztardy. Sposób robienia Musztardy.
WEźmi Gorczyce czarnej, na mąkę utłuczonej ile chcesz, weźmi Gruszek świeżych, upiecz je, żwierć w donicy, przybij przez sito, weźmi Rodzynków wielkich, albo Fig, warz je, przebij prze sito, zmieszaj wszystko do kupy, przylej octu winnego mocnego ilep otrzeba, miodowniku utartego, miodu patoki albo Cukru według potrzeby, Cynamonu, Imbieru, Gwoździków, potrosze, umieszaj, postaw w cieple przez kilka dni aby zakisło, potym schowaj, i dawaj potrosze do potraw.
Item weźmi miodowniku ile chcesz, pokraj, włóż do garka, nalej Octu miodowego, lub piwnego mocnego, nakryj pokrywką,
y bol. Musztardy. Sposób robienia Musztardy.
WEźmi Gorczyce czárney, ná mąkę utłuczoney ile chcesz, weźmi Gruszek świeżych, upiecz ie, żwierć w donicy, przybiy przez śito, wezmi Rodzenkow wielkich, álbo Fig, warz ie, przebiy prze śito, zmieszay wszystko do kupy, przyley octu winnego mocnego ilep otrzebá, miodowniku utártego, miodu pátoki álbo Cukru według potrzeby, Cynámonu, Imbieru, Gwozdźikow, potrosze, umieszay, postaw w ćieple przez kilka dni áby zakisło, potym schoway, y daway potrosze do potráw.
Item weźmi miodowniku ile chcesz, pokray, włoż do garká, náley Octu miodowego, lub piwnego mocnego, nakryi pokrywką,
Skrót tekstu: PromMed
Strona: 249
Tytuł:
Promptuarium medicum
Autor:
Anonim
Drukarnia:
Franciszek Cezary
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1716
Data wydania (nie wcześniej niż):
1716
Data wydania (nie później niż):
1716
, warz je, przebij prze sito, zmieszaj wszystko do kupy, przylej octu winnego mocnego ilep otrzeba, miodowniku utartego, miodu patoki albo Cukru według potrzeby, Cynamonu, Imbieru, Gwoździków, potrosze, umieszaj, postaw w cieple przez kilka dni aby zakisło, potym schowaj, i dawaj potrosze do potraw.
Item weźmi miodowniku ile chcesz, pokraj, włóż do garka, nalej Octu miodowego, lub piwnego mocnego, nakryj pokrywką, postaw przy ogniu niech pre albo wre powoli, potym przebij przez sito, do tego gąszczu przylej Octu winnego mocnego ileć się zda, przydaj Gorczyce na mąkę utartej tyle, żeby było mierno gęsto, dodaj Imbieru,
, warz ie, przebiy prze śito, zmieszay wszystko do kupy, przyley octu winnego mocnego ilep otrzebá, miodowniku utártego, miodu pátoki álbo Cukru według potrzeby, Cynámonu, Imbieru, Gwozdźikow, potrosze, umieszay, postaw w ćieple przez kilka dni áby zakisło, potym schoway, y daway potrosze do potráw.
Item weźmi miodowniku ile chcesz, pokray, włoż do garká, náley Octu miodowego, lub piwnego mocnego, nakryi pokrywką, postaw przy ogniu niech pre álbo wre powoli, potym przebiy przez śito, do tego gąszczu przyley Octu winnego mocnego ileć się zda, przyday Gorczyce ná mąkę utártey tyle, żeby było mierno gęsto, doday Imbieru,
Skrót tekstu: PromMed
Strona: 249
Tytuł:
Promptuarium medicum
Autor:
Anonim
Drukarnia:
Franciszek Cezary
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1716
Data wydania (nie wcześniej niż):
1716
Data wydania (nie później niż):
1716