/ Cukru/ ususz grząnek z chleba białego /a dawaj z grząnkami na Stół. XI. Polewka z Cebule.
Cebule w talerki nakraj/ usmaż w maśle/ wlej wody ciepłej/ wyciśnij Cytrynę/ albo octu winnego łyszskę wlej/ ususz z chleba białego grząnek/ dawaj na pułmisek potrząsnąwszy Pieprzem. XII. Polewka z Mleczów Karpiowych.
Weźmij Mleczów Karpiowych/ odwarz/ a drugą część odsmasz w kostkę/ mąką potrząsnąwszy/ rozwierć ten mlecz warzony/ rozpuść wodą/ wlej Oliwy/ abo masła/ grząnek z chleba białego ususz/ daj z grząnkami na Stół/ potrząsnąwszy Pieprzem. XIII. Polewka Grzybowa.
Suche Grzyby/ upłokawszy pięknie wstaw w przestronnym
/ Cukru/ vsusz grząnek z chleba białego /á daway z grząnkami ná Stoł. XI. Polewká z Cebule.
Cebule w talerki nákráy/ vsmaż w másle/ wley wody ćiepłey/ wyćiśniy Cytrynę/ albo octu winnego łyszskę wley/ vsusz z chlebá białego grząnek/ daway ná pułmisek potrząsnąwszy Pieprzem. XII. Polewká z Mleczow Kárpiowych.
Weźmiy Mleczow Kárpiowych/ odwarz/ á drugą część odsmasz w kostkę/ mąką potrząsnąwszy/ rozwierć ten mlecz wárzony/ rospuść wodą/ wley Oliwy/ ábo másłá/ grząnek z chlebá białego vsusz/ day z grząnkámi ná Stoł/ potrząsnąwszy Pieprzem. XIII. Polewká Grzybowa.
Suche Grzyby/ vpłokawszy pięknie wstaw w przestronnym
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: K
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
grząnek z chleba białego /a dawaj z grząnkami na Stół. XI. Polewka z Cebule.
Cebule w talerki nakraj/ usmaż w maśle/ wlej wody ciepłej/ wyciśnij Cytrynę/ albo octu winnego łyszskę wlej/ ususz z chleba białego grząnek/ dawaj na pułmisek potrząsnąwszy Pieprzem. XII. Polewka z Mleczów Karpiowych.
Weźmij Mleczów Karpiowych/ odwarz/ a drugą część odsmasz w kostkę/ mąką potrząsnąwszy/ rozwierć ten mlecz warzony/ rozpuść wodą/ wlej Oliwy/ abo masła/ grząnek z chleba białego ususz/ daj z grząnkami na Stół/ potrząsnąwszy Pieprzem. XIII. Polewka Grzybowa.
Suche Grzyby/ upłokawszy pięknie wstaw w przestronnym Garncu/ przydawszy wiązankę
grząnek z chleba białego /á daway z grząnkami ná Stoł. XI. Polewká z Cebule.
Cebule w talerki nákráy/ vsmaż w másle/ wley wody ćiepłey/ wyćiśniy Cytrynę/ albo octu winnego łyszskę wley/ vsusz z chlebá białego grząnek/ daway ná pułmisek potrząsnąwszy Pieprzem. XII. Polewká z Mleczow Kárpiowych.
Weźmiy Mleczow Kárpiowych/ odwarz/ á drugą część odsmasz w kostkę/ mąką potrząsnąwszy/ rozwierć ten mlecz wárzony/ rospuść wodą/ wley Oliwy/ ábo másłá/ grząnek z chlebá białego vsusz/ day z grząnkámi ná Stoł/ potrząsnąwszy Pieprzem. XIII. Polewká Grzybowa.
Suche Grzyby/ vpłokawszy pięknie wstaw w przestronnym Gárncu/ przydawszy wiązánkę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: K
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Tort Porzeczkowy także. LXII. Tort Pignowy także. LXIII. Tort z Pistaci.
Weźmij Pistaci/ potłucz/ Jąderka ochędoż/ utłucz w Moździerzu zmieszaj z Cukrem i Rożenkami drobnemi/ Cynamonu/ masła niesłonego/ i Jajec parę/ nałoż tym Tort z Ciasta Francuskiego albo Włoskiego/ albo Angielskiego. LXIV. Tort z Mleczów Cielęcych.
Weźmij Animelli niemało/ to jest mleczka z Cieląt/ ociągnij trochę/ usiekaj/ przydaj Cytryny w Cukrże w kostkę/ Rożenków drobnych/ Cukru/ Cynamonu/ masła płokanego/ nałoż Tort/ z jakiegokolwiek Ciasta/ a daj piękną kopertę/ a pocukrowawszy/ upiecz i daj na Stół. LXV. Tort Cielęciny.
. Tort Porzeczkowy tákże. LXII. Tort Pignowy tákże. LXIII. Tort z Pistáći.
Weźmiy Pistáci/ potłucz/ Iąderká ochędoż/ vtłucz w Mozdźierzu zmieszay z Cukrem y Rożenkámi drobnemi/ Cynamonu/ masłá niesłonego/ y Iáiec parę/ náłoż tym Tort z Ciástá Fráncuskiego álbo Włoskiego/ álbo Angielskiego. LXIV. Tort z Mleczow Cielęcych.
Weźmiy Animelli niemáło/ to iest mleczká z Cieląt/ oćiągniy trochę/ vśiekay/ przyday Cytryny w Cukrże w kostkę/ Rożenkow drobnych/ Cukru/ Cynámonu/ masłá płokanego/ náłoż Tort/ z iákiegokolwiek Ciástá/ á day piękną kopertę/ á pocukrowawszy/ vpiecz y day ná Stoł. LXV. Tort Cielęćiny.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 83
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z powiatami, 17. Kondymenta X, do Pieczystego, 42. Rybne Potrawy Czeczuga żółto po Węgiersku, 61. Cynadry abo wnętrzności rybie, 66 Mleczne Potrawy. Cebulana Polewka, 73. Ciast różnych Maślnych robienia sposób. 78. 79. 80. Ciast różnych Postnych robienia sposób, 86. 87. z Cielęcych Mleczów Tort, 83. z Cielęciny Tort, tamże. D. Domowych potrzeb memoriał. 2. Duszona Potrawa, 20. Dachtele z potrawą, 21. Duszone Ptaszki, 31. Dorsz i Pomuele, 57. z masłem po Holendersku, tamże. z Dachtellami Tort, 82. ALFABETYCZNY.
F. Mięśne Potrawy.
z powiátámi, 17. Condimentá X, do Pieczystego, 42. Rybne Potrawy Czeczugá zołto po Węgiersku, 61. Cynádry ábo wnętrznośći rybie, 66 Mleczne Potrawy. Cebulána Polewká, 73. Ciast roznych Máślnych robienia sposob. 78. 79. 80. Ciast roznych Postnych robienia sposob, 86. 87. z Cielęcych Mleczow Tort, 83. z Cielęćiny Tort, támże. D. Domowych potrzeb memoryáł. 2. Duszoná Potráwá, 20. Dáchtele z potráwą, 21. Duszone Ptaszki, 31. Dorsz y Pomuele, 57. z másłem po Holendersku, támże. z Dáchtellámi Tort, 82. ALFABETYCZNY.
F. Mięśne Potráwy.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z Juszycą, 56. z Grząnkami z masłem, 57. Karpie po Morawsku, 61. Karpiowy bigosek. 56. Kapiowe Ozorki, 67. Kiszki z Ryb słonych, 62.\ Kuropatwy z Ryb słonych, 63. Kasanat abo Rosół Polski; 69. Mleczne Potrawy. Kaparowa Polewka, 72. z Karpiowych mleczów polewka, 73. Konfektowy Tort. 81. Kasza pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post, 87. Kontuza dla Chorych, 90. L. Mięśne Potrawy. Limonia z Potrawą, 25. Limoniata, 29. Rybne Potrawy. Losoś żółto po Królewsku, 46, Losos z Juszycą czarno, 47. Limoniata
z Iuszycą, 56. z Grząnkámi z másłem, 57. Kárpie po Moráwsku, 61. Kárpiowy bigosek. 56. Kápiowe Ozorki, 67. Kiszki z Ryb słonych, 62.\ Kuropátwy z Ryb słonych, 63. Kassánat ábo Rosoł Polski; 69. Mleczne Potráwy. Kápárowá Polewká, 72. z Kárpiowych mleczow polewká, 73. Konfektowy Tort. 81. Kászá pieczona, 84. Kręcone Ciásto ná post, 87. Kontuzá dla Chorych, 90. L. Mięśne Potráwy. Limonia z Potráwą, 25. Limoniátá, 29. Rybne Potráwy. Losoś zołto po Krolewsku, 46, Losos z Iuszycą czarno, 47. Limoniátá
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682