robactwo, wszelkie excrementa ludzkie i różnych zwierząt ziadają. Ktoby tedy na stół kur zażywać miał, w kojcu je niech jaki tydzień przykarmi, a tak się wyczyszczą z swoich plugastw wspomnianych.
U Haura kury, lochy, wiele płodu rodzą, Które podstarościom do żywego bodzą.
KROWY na Folwarkach jeźli dobre dobierane, mleczne, wielki przynoszą pożytek; nie patrzyć na ich wzrost, ale na wymie. Wołoskie na nabiał nie zdadzą się, bo te z cielętami po trawach bujają, nie faski masła, ale wielkich wydają wołów; nie są tedy do nabiału, tylko do płodu. Co Olenderskie, te na mleko, masło, syr wyśmienite
robactwo, wszelkie excrementa ludzkie y rożnych źwierząt ziadaią. Ktoby tedy na stoł kur zażywać miał, w koycu ie niech iaki tydzień przykarmi, á tak się wyczyszczą z swoich plugastw wspomnianych.
U Haura kury, lochy, wiele płodu rodzą, Ktore podstarościom do żywego bodzą.
KROWY na Folwarkach ieźli dobre dobierane, mleczne, wielki przynoszą pozytek; nie patrzyć na ich wzrost, ale na wymie. Wołoskie na nabiał nie zdadzą się, bo te z cielętami po trawach buiaią, nie faski masła, ale wielkich wydaią wołow; nie są tedy do nabiału, tylko do płodu. Co Olenderskie, te na mleko, masło, syr wyśmienite
Skrót tekstu: ChmielAteny_III
Strona: 403.
Tytuł:
Nowe Ateny, t. 3
Autor:
Benedykt Chmielowski
Miejsce wydania:
Lwów
Region:
Ziemie Ruskie
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1754
Data wydania (nie wcześniej niż):
1754
Data wydania (nie później niż):
1754
.
Cukier lodowaty na cynamonie, Cukier lodowaty na Gozdzikach, Cukier lodowaty na Anyżku, Cukier biały na cynamonie, Cukier biały na Migdałach, Cukier biały na Gozdzikach, Cukier biały na kolendrze, Cukier biały na Anyżku, Makarony Migdałowe, Obarzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żółty
Addytament Frukty różnego gatunku, i Orzechy różne, Domowe Mleczne Wety, Arkas, Śmietanki. Melonki, Sery różnego Gatunku, Gomołeczki, różne Mądrzyczki różne Kratonki. I cokolwiek być może mlecznych rzeczy etc. etc. INSTRUKCJA O Kuchmistrzu.
KUCHMISTRZ w Polskim języku brzmi kuchenny Nauczyciel. A jego jest powinność zrozumieć intencją Pana swego, albo Autora sprawcę Bankietu, jako o wiele Gości ma
.
Cukier lodowáty ná cynámonie, Cukier lodowáty ná Gozdzikách, Cukier lodowáty ná Anyżku, Cukier biały ná cynámonie, Cukier biały ná Migdałách, Cukier biały na Gozdzikach, Cukier biały ná kolendrze, Cukier biały ná Anyżku, Mákarony Migdałowe, Obárzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żołty
Additáment Frukty rożnego gátunku, y Orzechy rożne, Domowe Mleczne Wety, Arkás, Smietánki. Melonki, Sery roznego Gátunku, Gomołeczki, rozne Mądrzyczki rożne Krátonki. Y cokolwiek bydź może mlecznych rzeczy etc. etc. INSTRVKCYA O Kuchmistrzu.
KVCHMISTRZ w Polskim ięzyku brzmi kuchenny Naućzyćiel. A iego iest powinność zrozumieć intencyą Pana swego, álbo Autora spráwcę Bankietu, iáko o wiele Gośći ma
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 6
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Kuchmistrzowski. folio 71. REGESTR ALFABETYCZNY.
Dla snadniejszego znalezienia Rzeczy, i Potraw Mięsnych, Rybnych; Mlecznych.
A. Mięśne potrawy Agrest zabielany z potrawą, 26. Animelle z potrawą, 35.
Addytamentów dziesięć do Potraw Mięśnych, folio 37. Rybne Potrawy. Addytamentów dziesięć do potraw Rybnych. 68. REGESTR.
Mleczne Potrawy. Alum smalc, 74. Allaputrydowy Pasztet, 76. Angielski Pasztet, 77. Angielskie Ciasto, 79. Agrestowy Tort, 82. Arkas, 91. Addytamentów Dziesięć przy potrawach Mlecznych, 93. B. Mięsne Potrawy. Brunelle z Potrawą, 81. Botwina z Rakami, 24. Bulwy z potrawą,
Kuchmistrzowski. folio 71. REGESTR ALFABETYCZNY.
Dla snádnieyszego ználeźienia Rzeczy, y Potraw Mięsnych, Rybnych; Mlecznych.
A. Mięśne potráwy Agrest zábielány z potráwą, 26. Animelle z potráwą, 35.
Additámentow dźieśięć do Potraw Mięśnych, folio 37. Rybne Potráwy. Additámentow dźieśięć do potraw Rybnych. 68. REGESTR.
Mleczne Potrawy. Alum smalc, 74. Alláputrydowy Pásztet, 76. Angielski Pásztet, 77. Angielskie Ciásto, 79. Agrestowy Tort, 82. Arkás, 91. Additámentow Dźieśięć przy potráwách Mlecznych, 93. B. Mięsne Potrawy. Brunelle z Potráwą, 81. Botwiná z Rákámi, 24. Bulwy z potráwą,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
potrawą, 25. Baranek z młodym sadłem, 27. Baranek z Cosnkiem, tamże. Baranek z Substancja, 35. Bigosek z Jarząbka, 33 Brazelle Wołowe, 53. Brazelle Cielęce, tamże: Rybne Potrawy. Bobrowe ogony, 62. Bigosek z Ryb jakichkolwiek, 65. Bigosek z Ryb pieczonych, tamże. Mleczne Potrawy. Barszcz Królewski, 71. Barszcz prosty, tamże. Barszcz z Śledziem, 72. Barszcz Cytrynowy, tamże. Bielskiego Ciasta robienia sposób, 80. z Brunellami Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, tamże. Bianka na Post. 87. Bianka z Mlekiem, 88.
Blamas, tamże. Biszkot biały,
potráwą, 25. Báránek z młodym sádłem, 27. Báránek z Cosnkiem, támze. Báránek z Substáncyá, 35. Bigosek z Iárząbká, 33 Brázelle Wołowe, 53. Brazelle Cielęce, támże: Rybne Potrawy. Bobrowe ogony, 62. Bigosek z Ryb iákichkolwiek, 65. Bigosek z Ryb pieczonych, támże. Mleczne Potrawy. Barszcz Krolewski, 71. Barszcz prosty, támże. Barszcz z Sledźiem, 72. Barszcz Cytrynowy, támże. Bielskiego Ciastá robienia sposob, 80. z Brunellámi Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, támże. Biánká ná Post. 87. Biánká z Mlekiem, 88.
Blámas, támże. Biszkot biały,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, tamże. Cąber z Miodownikiem, 14. Szaro gotowany. tamże. Zubrowy rumiano, 17. Jeleni, 41. Czarno potrawa z Juszycą, 16. Czarno potrawa z powiatami, 17. Kondymenta X, do Pieczystego, 42. Rybne Potrawy Czeczuga żółto po Węgiersku, 61. Cynadry abo wnętrzności rybie, 66 Mleczne Potrawy. Cebulana Polewka, 73. Ciast różnych Maślnych robienia sposób. 78. 79. 80. Ciast różnych Postnych robienia sposób, 86. 87. z Cielęcych Mleczów Tort, 83. z Cielęciny Tort, tamże. D. Domowych potrzeb memoriał. 2. Duszona Potrawa, 20. Dachtele z potrawą, 21
, támże. Cąber z Miodownikiem, 14. Száro gotowány. támże. Zubrowy rumiano, 17. Ieleni, 41. Czarno potráwá z Iuszycą, 16. Czarno potráwa z powiátámi, 17. Condimentá X, do Pieczystego, 42. Rybne Potrawy Czeczugá zołto po Węgiersku, 61. Cynádry ábo wnętrznośći rybie, 66 Mleczne Potrawy. Cebulána Polewká, 73. Ciast roznych Máślnych robienia sposob. 78. 79. 80. Ciast roznych Postnych robienia sposob, 86. 87. z Cielęcych Mleczow Tort, 83. z Cielęćiny Tort, támże. D. Domowych potrzeb memoryáł. 2. Duszoná Potráwá, 20. Dáchtele z potráwą, 21
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z potrawą, 21. Duszone Ptaszki, 31. Dorsz i Pomuele, 57. z masłem po Holendersku, tamże. z Dachtellami Tort, 82. ALFABETYCZNY.
F. Mięśne Potrawy. Figatelli robienia sposób, 16. Figatelle drobne z Potrawą, 21. Frykasa zabielana, 20. Frykasa nie zabielana, tamże. Mleczne Potrawy. Frytata, 34. Francuski Pasztet gorący, 75. Francuski Pasztet na zimnu. 76. Francuskiego Ciasta robienia sposób, także co za sztuki inne z niego być mogą, 78. Formianego Ciasta robienia sposób, 80. z Figami Tort, 82. Figowe Ciasto na Post, 86 G. Mięśne Potrawy:
z potráwą, 21. Duszone Ptaszki, 31. Dorsz y Pomuele, 57. z másłem po Holendersku, támże. z Dáchtellámi Tort, 82. ALFABETYCZNY.
F. Mięśne Potráwy. Figátelli robienia sposob, 16. Figátelle drobne z Potráwą, 21. Frykássa zábielána, 20. Frykássá nie zábielána, támże. Mleczne Potrawy. Frytátá, 34. Fráncuski Pásztet gorący, 75. Fráncuski Pasztet ná źimnu. 76. Fráncuskiego Ciásta robienia sposob, tákże co zá sztuki inne z niego bydź mogą, 78. Formiánego Ciástá robienia sposob, 80. z Figámi Tort, 82. Figowe Ciasto ná Post, 86 G. Mięśne Potráwy:
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 99
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, tamże. Gęsi albo Kaczki na zimno, 41. Gęsi w Winie na zimno, tamże. Rybne Potrawy. Gąszcz robiony z rożenków, 45. Gąszcz z Fig, tamże. Gąszcz z Cebule, tamże. Gąszcz z Bulwów, 46. Gąszcz z Marchwie, tamże. Grząnki z Ryb słonych, 63. Mleczne Potrawy. Grzybowa Polewka, 73.
Grochowa Polewka, 74. Grzybek, 75. Groch z Ciasta, 80. z Gruszkami Tort, 82. Gruszkowe Ciasto na post, 86. Gdańskie Mleko, 85. Galareta Mięśna, 88. Galareta na Post. 89. Galareta dla Chorych, 90. H. Holenderska
, tamże. Gęśi álbo Káczki na źimno, 41. Gęśi w Winie na źimno, támze. Rybne Potrawy. Gąszcz robiony z rożenkow, 45. Gąszcz z Fig, támże. Gąszcz z Cebule, támże. Gąszcz z Bulwow, 46. Gąszcz z Márchwie, támże. Grząnki z Ryb słonych, 63. Mleczne Potráwy. Grzybowa Polewká, 73.
Grochowa Polewká, 74. Grzybek, 75. Groch z Ciástá, 80. z Gruszkámi Tort, 82. Gruszkowe Ciásto ná post, 86. Gdanskie Mleko, 85. Gáláretá Mięśna, 88. Gáláretá ná Post. 89. Galaretá dla Chorych, 90. H. Holenderska
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 99
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, 56. Hiszpański Tort, 81. Hiszpańskie Mleko, 84. I. Instrukcja o Kuchmistrzu, 7. Męśne Potrawy. Jabłka tretowane z Potrawą. 30. Jabłka po prostu z potrawą, 34. Jajca śpikowane z Potrawą, 32. Jarząbkowy bigosek, 35. Rybne Potrawy. Jesiotr, 47. 61. Mleczne Potrawy. Jajecznica z Winem, 74. z śmietaną słodką, tamże. Prosta, tamże. Jabłczany w Cieście Francuskim Tort, 82. Jabłczane Ciasto na Post, 86. Jajeczny Tort, 84. Jajeczny z Winem Tort, tamże. REGESTR.
K. Korzenia Memoriał, 4. Konfektów różnych menoriał. 5.
, 56. Hiszpánski Tort, 81. Hiszpánskie Mleko, 84. I. Instrukcya o Kuchmistrzu, 7. Męśne Potrawy. Iábłká tretowáne z Potráwą. 30. Iabłká po prostu z potráwą, 34. Iáycá śpikowane z Potráwą, 32. Iárząbkowy bigosek, 35. Rybne Potrawy. Ieśiotr, 47. 61. Mleczne Potrawy. Iáiecznicá z Winem, 74. z śmietáną słodką, támże. Prosta, támże. Iábłczány w Cieśćie Fráncuskim Tort, 82. Iábłczáne Ciásto ná Post, 86. Iáieczny Tort, 84. Iáieczny z Winem Tort, támże. REGESTR.
K. Korzenia Memoryał, 4. Konfektow rożnych menoryał. 5.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 99
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z Spikiem, 55. bez kości, tamże. z Juszycą, 56. z Grząnkami z masłem, 57. Karpie po Morawsku, 61. Karpiowy bigosek. 56. Kapiowe Ozorki, 67. Kiszki z Ryb słonych, 62.\ Kuropatwy z Ryb słonych, 63. Kasanat abo Rosół Polski; 69. Mleczne Potrawy. Kaparowa Polewka, 72. z Karpiowych mleczów polewka, 73. Konfektowy Tort. 81. Kasza pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post, 87. Kontuza dla Chorych, 90. L. Mięśne Potrawy. Limonia z Potrawą, 25. Limoniata, 29. Rybne Potrawy. Losoś żółto po Królewsku,
z Spikiem, 55. bez kośći, támże. z Iuszycą, 56. z Grząnkámi z másłem, 57. Kárpie po Moráwsku, 61. Kárpiowy bigosek. 56. Kápiowe Ozorki, 67. Kiszki z Ryb słonych, 62.\ Kuropátwy z Ryb słonych, 63. Kassánat ábo Rosoł Polski; 69. Mleczne Potráwy. Kápárowá Polewká, 72. z Kárpiowych mleczow polewká, 73. Konfektowy Tort. 81. Kászá pieczona, 84. Kręcone Ciásto ná post, 87. Kontuzá dla Chorych, 90. L. Mięśne Potráwy. Limonia z Potráwą, 25. Limoniátá, 29. Rybne Potráwy. Losoś zołto po Krolewsku,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Lejkowego Ciasta robienia sposób. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoriał Generalny Przygotowania Bankiet. 1. Mięśne Potrawy. Migdałowy Sapor z Potrawą, 29. Miscolancja, 34. Marynata Mięśna, 41. Mięśne Potrawy. Macerowane Ryby. 63. 64. Marynata z Cosnkiem, 68. Marynata inaczej, tamże. Mleczne Potrawy. Migdałowa Polewka, 73. Migdał: na zimno Polewka, tamże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obarzanki, 91. Mleczna polewka, 73. Mleko Hiszpańskie, 84. Mleko Gdańskie, 85. Mleko z Żółtkami Jajeczn: tamże. Mleko krajane, tamże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort,
Leykowego Ciástá robienia sposob. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoryał Generálny Przygotowania Bánkiet. 1. Mięśne Potráwy. Migdałowy Sapor z Potráwą, 29. Miscoláncya, 34. Márynátá Mięśna, 41. Mięśne Potráwy. Mácerowáne Ryby. 63. 64. Márynátá z Cosnkiem, 68. Márynátá ináczey, támże. Mleczne Potráwy. Migdałowa Polewká, 73. Migdał: ná źimno Polewká, támże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obárzánki, 91. Mleczna polewká, 73. Mleko Hiszpánskie, 84. Mleko Gdanskie, 85. Mleko z Zołtkámi Iáieczn: támże. Mleko kráiáne, támże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 101
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682