z pleśni często ocierać, aby stęchliną nie przeszedł Nabiał. Na Sery, nie zbyt bardzo podbierać Śmietany, aby twarok niebył jałowy, bo gdy ser tłusty, nie tylko każdemu do smaku przypadnie ale też trwalszy do przechowania będzie, zasoliwszy według miary żeby we srzodku nie pleśniał. Gdy Sery robić będą, aby jako najwolniej przy ogniu zagrzewano na twaróg, aby się nie skrupił, do tego też zbytne zagrzewanie szkodzi tłustości twaróżnej, aby w gorącą nie wchodziła Serwatkę, a tak ser musiałby być jałowy. Sery zrobione mieć trzeba ze trzy albo ze cztery dni w rosole, aby Ser we srzodku i po wierzchu nie pleśniał, aby według
z pleśni często oćieráć, áby stęchliną nie przeszedł Nabiał. Ná Sery, nie zbyt bárdzo podbieráć Smietány, áby twarok niebył iáłowy, bo gdy ser tłusty, nie tylko káżdemu do smáku przypádnie ále też trwálszy do przechowánia będźie, zásoliwszy według miáry żeby we srzodku nie pleśniał. Gdy Sery robić będą, áby iáko naywolniey przy ogniu zágrzewano ná twarog, áby się nie skrupił, do tego też zbytne zágrzewánie szkodźi tłustośći twarozney, áby w gorącą nie wchodźiłá Serwatkę, á ták ser muśiałby być iałowy. Sery zrobione mieć trzebá ze trzy álbo ze cztery dni w rosole, áby Ser we srzodku y po wierzchu nie pleśniał, áby według
Skrót tekstu: HaurEk
Strona: 33
Tytuł:
OEkonomika ziemiańska
Autor:
Jakub Kazimierz Haur
Drukarnia:
Krzysztof Schedel
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
gospodarstwo
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1675
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1675