noż/ kraj jako chcesz/ a puszczaj na górace masło/ i Torty rób. XXXIX. Sposób robienia Ciasta Rakuskiego.
Weźmij Mąki pszennej pięknej/ przesij/ zarób Jajcy także i Mlekiem/ żeby się za łyżką ciągnęło/ a wyrób dobrze/ wlej masła tretowanego w Patelle/ włóż to Ciasto/ a wsadz z Patellą do pieca/ a gdy upieczesz/ pokraj wzdłuż/ puszczaj na gorące masło/ a usmażywszy pocukruj/ a daj. XL. Sposób robienia Ciasta Puszkowego. Rozdział Trzeci.
Weźmij Mąki pięknej Pszennej przesianej/ zwarz mleko/ a zaparz mąkę/ a mocno ubij przydaj Jajec kilka/ a znowu ubij mocno/ nakładaj w puszkę
noż/ kray iáko chcesz/ á puszczay ná gorace másło/ y Torty rob. XXXIX. Sposob robienia Ciástá Rákuskiego.
Weźmiy Mąki pszenney piękney/ prześiy/ zárob Iáycy tákże y Mlekiem/ żeby się zá łyżką ćiągnęło/ a wyrob dobrze/ wley masłá tretowánego w Pátelle/ włoż to Ciásto/ á wsadz z Pátellą do piecá/ á gdy vpieczesz/ pokray wzdłuż/ puszczay ná gorące másło/ á vsmażywszy pocukruy/ á day. XL. Sposob robienia Ciástá Puszkowego. Rozdźiał Trzeći.
Weźmiy Mąki piękney Pszenney prześianey/ zwarz mleko/ á zaparz mąkę/ á mocno vbiy przyday Iáiec kilká/ á znowu vbiy mocno/ nákłáday w puszkę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 79
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682