a cienko jako tylec noza/ a pokładaj po tym nakładaniu/ miejsce wedle miejsca/ i migdałów oparzonych/ nakraj/ a natchnij/ albo Pineli/ i takim sposobem upiecz/ jako i tamte w członki/ a zrób jaki chcesz Sapor/ zalej/ a daj gorąco na Stół. Rozdział Pierwszy, LXVI. Potrawa z Pieczarkami.
Weźmij Gołembi/ albo kurcząt/ ociągnij na węglu/ pokraj w ćwierci/ weźmij pieczarki/ powtykaj na Szpilki/ ociągniej w masłe/ wkroj drobno Cebule i pietruszki/ włóż to społem w rynkę weź masła płokanego/ soli/ pieprzu/ gałki/ rosołu trochę, nakryj/ warz/ a gdy dowre/ daj
á ćienko iáko tylec noza/ á pokładay po tym nákładániu/ mieysce wedle mieysca/ y migdałow opárzonych/ nakray/ á nátchniy/ albo Pineli/ y tákim sposobem vpiecz/ iáko y támte w członki/ á zrob iáki chcesz Sapor/ zaley/ á day gorąco ná Stoł. Rozdźiał Pierwszy, LXVI. Potráwá z Pieczarkámi.
Weźmiy Gołęmbi/ albo kurcząt/ oćiągniy na węglu/ pokray w ćwierći/ weźmiy pieczarki/ powtykay ná Szpilki/ ociągniey w másłe/ wkroy drobno Cebule y pietruszki/ włoż to społem w rynkę weź masła płokánego/ soli/ pieprzu/ gałki/ rosołu trochę, nákryi/ warz/ á gdy dowre/ dáy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 30
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
możesz w przód uwarzyć/ albo upiec całkiem/ albo też surowo/ ochędożywszy pokraj/ w talarki/ Szczupaka oczesanego zrysuj/ a we dzwona skraj/ włóż w rynkę i Tertusole włóż/ wlej wina/ Oliwy/ albo masła/ PIeprżu/ kwiatu/ przywarz/ a daj na Stół. Rozdział Drugi. XXXVIII. Z Pieczarkami Ryby,
Pieczarki trochę odwarz/ osusz/ włóż na szpilki posol/ potrząśnij mąką/ a ociągnij w maśle: Toż uczynisz Szczupakowi ogolonemu/ we dzwona źrysowanemu; także go ociągniesz w maśle; włóż to w rynkę/ Cebule drobno wkraj/ wlej wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz;
możesz w przod vwárzyć/ álbo vpiec całkiem/ albo też surowo/ ochędożywszy pokray/ w tálarki/ Szczupaká oczesánego zrysuy/ á we dzwoná zkray/ włoż w rynkę y Tertusole włoż/ wley winá/ Oliwy/ albo másła/ PIeprżu/ kwiátu/ przywarz/ á dáy ná Stoł. Rozdźiał Drugi. XXXVIII. Z Pieczarkámi Ryby,
Pieczárki trochę odwarz/ osusz/ włoż ná szpilki posol/ potrząśniy mąką/ á oćiągniy w máśle: Toż vczynisz Szczupakowi ogolonemu/ we dzwoná źrysowánemu; tákże go oćiągniesz w máśle; włoż to w rynkę/ Cebule drobno wkray/ wley wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz;
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 54
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, tamże. z Szparagami, tamże. z Popiemi Jajkami, tamże. z Kapustą Włoską, tamże. z Szczawiem, tamże. z Sałatą krajaną, tamże. z Pistaciami, tamże. z Agrestem zabielanym, tamże. z Grząnkami odpiekanemi, 27. z Ryzem, tamże. z Migdałowym Saporem, 39. z Pieczarkami. 30. z Grzybami świeżemi. tamże. z Smarżami świeżemi, tamże. z Jabłkami tretowanemi, tamże z Jabłkami po prostu, 34. z Gruszkami tretowanemi, 30. po Węgiersku, 31.
z Perłowemi Krupkami, tamże. Osobliwa, tamże. z Naleśnikami, 32. Potrawa z Kaparami, 32. z
, támże. z Szpárágámi, támże. z Popiemi Iaykami, tamże. z Kápustą Włoską, támże. z Szczawiem, támże. z Sałatą kráiáną, támże. z Pistaciámi, támże. z Agrestem zábielánym, tamże. z Grząnkámi odpiekánemi, 27. z Ryzem, tamże. z Migdałowym Saporem, 39. z Pieczárkami. 30. z Grzybámi świeżemi. támże. z Smarżami świeżemi, támże. z Iábłkámi tretowánemi, támże z Iábłkámi po prostu, 34. z Gruszkámi tretowánemi, 30. po Węgiersku, 31.
z Perłowemi Krupkámi, támże. Osobliwa, támże. z Naleśnikámi, 32. Potrawá z Kápárámi, 32. z
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 102
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Agrestem, tamże. z Rakami, z Botwinią, tamże. z Rakami, z Agrestem. tamże. z Rakami Tretowanemi, tamże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sardellami, z Rakami tamże.
z Sardelami, z Figami tamże. z Sardelami samemi, tamże. Ryby z Tertusolami, tamże. Ryby z Pieczarkami, 54. z Grzybami świeżemi, tamże. Ryby Tretowane, 57. z Grzybowa Polewką, 58. z Jabłkami tretowanemi, tamże. z Gruszkami tretowanemi, tamże. z Selerami z Kapustą Włoską: tamże. z Kaulofiorami, 59. z Karczochami, z Bulwami, tamże. z Kaulorepą, z Popie: Jajkami
Agrestem, támże. z Rákámi, z Botwinią, támże. z Rákami, z Agrestem. támże. z Rákami Tretowánemi, támże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sárdellámi, z Rakámi támże.
z Sárdelámi, z Figámi támże. z Sardelami sámemi, tamże. Ryby z Tertusolámi, támże. Ryby z Pieczarkámi, 54. z Grzybami świeżemi, támże. Ryby Tretowáne, 57. z Grzybowa Polewką, 58. z Iábłkami tretowánemi, támże. z Gruszkámi tretowánemi, támże. z Selerámi z Kápustą Włoską: tamże. z Kaulofiorami, 59. z Karczochámi, z Bulwámi, támże. z Kaulorepą, z Popie: Iaykámi
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682