ozdrowieje: miasto chrzanu i rzodkiew się zejdzie. Insze.
Warz krwawnik z osikową skorą w occie twardym/ a ochłodziwszy wlej w gardło. Czwarte. Insze.
Weźmi pół funta oleju lnianego/ Biedrzeńcu tłuczonego zielonego i Trtęczy/ pospołu usmaż w panwi/ a ostudziwszy kładź koniowi w nozdrze. Insze.
Weźmi otrąb pszennych dobrą przygarść/ wmieszaj siarki tłuczonej łot jeden/ dawaj po trzy dni na czczo/ a ozdrowieje. Insze.
Weźmi garść liścia kapustnego/ garść piołunu/ garść Mięty/ stłucz w moździerzu abo w stępie/ przylej octu dobrego/ a wycisnąwszy sok/ daj koniowi wypić. Insze.
Truje teży wypędza rupie i glisty Pieprz z mlekiem
ozdrowieie: miásto chrzanu y rzodkiew się zeydźie. Insze.
Warz krwáwnik z ośikową skorą w ocćie twárdym/ á ochłodźiwszy wley w gárdło. Czwarte. Insze.
Weźmi puł funtá oleiu lniánego/ Biedrzeńcu tłuczonego źielonego y Trtęczy/ pospołu vsmaż w panwi/ á ostudźiwszy kłádź koniowi w nozdrze. Insze.
Weźmi otrąb pszennych dobrą przygarść/ wmieszay śiárki tłuczoney łot ieden/ daway po trzy dni ná czczo/ á ozdrowieie. Insze.
Weźmi garść liśćia kápustneg^o^/ garść piołunu/ garść Mięty/ stłucz w mozdżerzu ábo w stępie/ przyley octu dobreg^o^/ á wyćisnąwszy sok/ day koniowi wypić. Insze.
Truie teży wypędza rupie y glisty Pieprz z mlekiem
Skrót tekstu: DorHip_II
Strona: Oij
Tytuł:
Hippica to iest o koniach księgi_II
Autor:
Krzysztof Dorohostajski
Drukarnia:
Andrzej Piotrkowczyk
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1603
Data wydania (nie wcześniej niż):
1603
Data wydania (nie później niż):
1603
mu także z tego pić przez trzy dni. Insze.
Pszenice przysusz prawie dobrze w piecu/ a przywarzywając jej w wodzie miodem osłodzonym/ dawaj na obrok koniowi jako za ważą trzy funty przez dni dwadzieścia. Insze.
Kasztanów obłupionych nasusz w piecu/ potłuczże one na sztuki w stępie/ a dawaj onych dobrą przygarść z mąką na pół z otrębami/ jako z młyna bywa/ zmieszawszy na obrok przez trzy niedziele. Insze.
Siarki łotów trzy/ Mirry ćwierć łota stłucz/ i zmieszaj z parą jajec świeżych/ i przylawszy wina/ daj wypić koniowi. Karmia.
Weźmi jęczmienia części pięćdziesiąt dwie/ Bogu części sto dziesięć/ Soczewice części
mu tákże z tego pić przez trzy dni. Insze.
Pszenice przysusz práwie dobrze w piecu/ á przywárzywáiąc iey w wodźie miodem osłodzonym/ daway ná obrok koniowi iáko zá ważą trzy funty przez dni dwádźieśćiá. Insze.
Kásztanow obłupionych násusz w piecu/ potłuczże one ná sztuki w stępie/ á daway onych dobrą przygarść z mąką ná puł z otrębámi/ iáko z młyná bywa/ zmieszawszy ná obrok przez trzy niedźiele. Insze.
Siárki łotow trzy/ Mirrhy ćwierć łotá stłucz/ y zmieszay z parą iáiec świeżych/ y przylawszy winá/ day wypić koniowi. Karmia.
Weźmi ięczmieniá częśći pięćdźieśiąt dwie/ Bogu częśći sto dźieśięć/ Soczewice częśći
Skrót tekstu: DorHip_II
Strona: Qiijv
Tytuł:
Hippica to iest o koniach księgi_II
Autor:
Krzysztof Dorohostajski
Drukarnia:
Andrzej Piotrkowczyk
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1603
Data wydania (nie wcześniej niż):
1603
Data wydania (nie później niż):
1603
moździerzyku, włożyć do tego kminu łotów sześć, oliwy świeżej łotów ośm, i zadawać przez dni trzy, w piciu koniowi. Item. Siarki łotów trzy, Mirry ćwierć łota stłuc i z parą jajec zmięszać świezych, przylawszy wina napoić konia. Item. Obłupionych kasztanów nasuszyć w piecu, te utłucz w stępie, dobrą przygarść mąki napół z otrębami z mięszawszy sspołem, przez trzy niedziele z obrokiem zadawać. Item. Jęczmięń i Owies w piecu dobrze ususzyć aby się przyrumienił, potym dobrze wywiac z piasku i popiołu, także bób natłuczony w stępie mięszać po garści do obroku, każdego konia tuczy i sprawuje. Gdy koniom ogon wypada i grzywa
mozdzierzyku, włożyć do tego kmìnu łotow sześc, oliwy świeżey łotow osm, y zádawáć przez dni trzy, w pićiu koniowi. Item. Siárki łotow trzy, Mirrhy ćwierć łotá stłuc y z parą iáiec zmięszáć świezych, przylawszy winá nápoić koniá. Item. Obłupionych kásztánow násuszyć w piecu, te vtłucz w stępie, dobrą przygarść mąki nápoł z otrębámi z mięszawszy sspołem, przez trzy niedźiele z obrokiem zádawáć. Item. Ięczmięń y Owies w piecu dobrze vsuszyć áby się przyrumienił, potym dobrze wywiac z piasku y popiołu, tákże bob nátłuczony w stępie mięszác po garści do obroku, káżdego koniá tuczy y spráwuie. Gdy koniom ogon wypada y grzywá
Skrót tekstu: HaurEk
Strona: 54
Tytuł:
OEkonomika ziemiańska
Autor:
Jakub Kazimierz Haur
Drukarnia:
Krzysztof Schedel
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
gospodarstwo
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1675
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1675