pięć?
Weź szczukę wielką, ogol od głowy, wsrodku zostaw łuszczkę, od ogona też trochę ogol, spraw, zatkniej na rożen srodek szczuki obwiń chustą obwiąż sznurkami, zmaczawszy tę chustę wotcie winnym osolonym: głowę i ogon potrząsnijsolą, i przyłóż do w olnego ognia, piecz, obracaj, miej ocet winny solony w rynce przy ogniu, który by wrzał, a polewaj nim często ową część chustką obwinioną: głowę też pozynguj wcześnie oliwą, albo olejem, albo masłem, apotrząsnij trochę mąką pszenną, drugirazy trzeci to uczyń, to się sma- O sekretach osobliwych
żyć będzie, a ogon na ostatku, gdy się rumienić pocznie, pozynguj także czym
pieć?
Weź szczukę wielką, ogol od głowy, wsrodku zostaw łuszczkę, od ogona też trochę ogol, spraw, zatkniey na rożen srodek szczuki obwiń chustą obwiąż sznurkami, zmaczawszy tę chustę wotcie winnym osolonym: głowę y ogon potrząsniysolą, y przyłoż do w olnego ognia, piecz, obracay, miey ocet winny solony w rynce przy ogniu, ktory by wrzał, a poleway nim często ową część chustką obwinioną: głowę też pozynguy wczesnie oliwą, álbo oleiem, albo masłem, apotrząsniy troche mąką pszenną, drugirazy trzeci to uczyń, to się sma- O sekretach osobliwych
żyć będźie, a ogon na ostatku, gdy się rumienić pocznie, pozynguy także czym
Skrót tekstu: ChmielAteny_III
Strona: 520
Tytuł:
Nowe Ateny, t. 3
Autor:
Benedykt Chmielowski
Miejsce wydania:
Lwów
Region:
Ziemie Ruskie
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1754
Data wydania (nie wcześniej niż):
1754
Data wydania (nie później niż):
1754
srzodku zostaw łuszczkę/ od ogona też trochę ogol/ spraw/ natkniej na rozen mięsny/ ten srzodek z łuszczką/ obwiń chustą/ a obwiąż sznurkami/ zmaczawszy tę chustę w Occie winnym osolonym/ potrząsnij też Solą Głowę i Ogon/ a przyłóż Do wolnego ognia/ piecz a obracaj/ miej Ocet winny/ solony w rynce przy ogniu/ któryby wrzał/ a polewaj nim/ często tę chustę/ którąś obwinął Szczukę/ głowę też wcześnie pozynguj oliwą/ albo olejem/ albo masłem a potrząśnij trochę mąką pszenną/ i drugi raz/ i trzeci raz to czyń/ to się smażyć będzie/ a ogon na ostatku/ gdy się rumienić pocznie
srzodku zostaw łuszczkę/ od ogoná też trochę ogol/ spraw/ natkniey na rozen mięsny/ ten srzodek z łuszczką/ obwiń chustą/ á obwiąż sznurkámi/ zmáczawszy tę chustę w Ocćie winnym osolonym/ potrząsniy też Solą Głowę y Ogon/ á przyłoż Do wolnego ogniá/ piecz á obracay/ miey Ocet winny/ solony w rynce przy ogniu/ ktoryby wrzał/ á poleway nim/ często tę chustę/ ktorąś obwinął Szczukę/ głowę też wcześnie pozynguy oliwą/ álbo oleiem/ albo masłem á potrząśniy trochę mąką pszenną/ y drugi raz/ y trzeći raz to czyń/ to się smażyć będźie/ á ogon ná ostatku/ gdy się rumienić pocznie
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 68
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
ciepło a pieprzem potrząśnij. XVII. Frytata.
Miej kielemkę żelazną/ w którą włóż masła jako Orzech laskowy/ rozbij to masło po kielemce nad ogniem rozbij parę Jajec wlej na kielemkę/ piecz na węglu/ a przewroć/ a przyrumieniwszy pocukruj/ a daj prędko na talerzu. XVIII. Jajecznicza w Winem.
Masła w rynce/ rozpość/ Jajec rozbij z Winem i Cukrem/ i Cynamonem/ ubij to społem/ a wlej na gorące masło/ usmażywszy daj z Rynką/ a nie mieszaj.
XIX. Jajecznica z Śmietaną słodką. Rozbij Jajec z Śmietaną słodką/ wlej na gorące masło/ smaż/ a mieszaj/ a daj z rynką na
ćiepło á pieprzem potrząśniy. XVII. Frytátá.
Miey kielemkę żelázną/ w ktorą włoż másłá iáko Orzech laskowy/ rozbiy to másło po kielemce nád ogniem rozbiy parę Iáiec wley ná kielemkę/ piecz ná węglu/ á przewroć/ á przyrumieniwszy pocukruy/ á day prędko ná tálerzu. XVIII. Iáieczniczá w Winem.
Másłá w rynce/ rospość/ Iáiec rozbiy z Winem y Cukrem/ y Cynámonem/ vbiy to społem/ á wley ná gorące másło/ vsmażywszy day z Rynką/ á nie mieszay.
XIX. Iáiecznicá z Smietáną słodką. Rozbiy Iáiec z Smietaną słodką/ wley ná gorące másło/ smaż/ á mieszay/ á day z rynką ná
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 74
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
mleka/ Jajec/ Cukru/ Cynamonu/ ubij to społem/ wlej na ten Tort/ daj kopertę w kratkę z Francuskiego Ciasta/ ale i przez koperty możesz dać. Pasztet takiż możesz zrobić. Rozdział Trzeci. LXVII. Tort Masowy.
Jajec weźmij parę/ rozbij z trochą mąki/ wstaw mleka w patelli albo rynce/ włożywszy w nij trochę masła i Cukru/ i Cynamonu/ a gdy pocznie zwierać/ lej Jajka z mąką rozbitą/ cienko puszczając barzo/ warz a mieszaj/ a gdy uwre/ ochłodzisz rozbij żółtków Jajecznych kilka/ zrób Tort w patelli z Ciasta. Włoskiego/ nałoż tą materią/ a dawszy na to kopertę piękną
mleka/ Iáiec/ Cukru/ Cynámonu/ vbiy to społem/ wley ná ten Tort/ day kopertę w kratkę z Fráncuskiego Ciástá/ ále y przez koperty możesz dáć. Pásztet tákiż możesz zrobić. Rozdźiał Trzeći. LXVII. Tort Masowy.
Iáiec weźmiy parę/ rozbiy z trochą mąki/ wstaw mleká w pátelli albo rynce/ włożywszy w niy trochę másłá y Cukru/ y Cynámonu/ á gdy pocznie zwieráć/ ley Iayká z mąką rozbitą/ ćienko puszczáiąc bárzo/ warz á mieszay/ á gdy vwre/ ochłodźisz rozbiy żołtkow Iáiecznych kilká/ zrob Tort w pátelli z Ciásta. Włoskiego/ náłoż tą máteryą/ á dawszy ná to kopertę piękną
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 84
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
misę przez Sito/ albo Serwetę; weźmij żółtków parę/ rozbij zmasłem/ i Cukru włóż/ a wlej do mleka/ i mieszaj/ a gdy przywre/ wlej na te przegnięcione żółtki/ Cynamonem potrząśniej/ a daj na Stół. LXXIV. Melchmus.
Weźmij słodkiego mleka/ przystaw do ognia/ w kielemce albo rynce/ włóż masła trochę i Cukru/ rozbij żółtków parę z trochą mąki/ a gdy mleko zwiera/ lej te żółtki rozbite na mleko cienko puszczając/ i mieszaj/ a gdy pocznie gęstnieć/ daj na pułmisek potrząsnąwszy Cynamonem/ i Cukrem. LXXV. Mleko krajane.
Weźmij Mleka słodkiego/ żółtków Jajecznych dziesięć/ rozbij/
misę przez Sito/ álbo Serwetę; weźmiy zołtkow parę/ rozbiy zmásłem/ y Cukru włoż/ á wley do mleká/ y mieszay/ á gdy przywre/ wley ná te przegnięćione zołtki/ Cynámonem potrząśniey/ á day ná Stoł. LXXIV. Melchmus.
Weźmiy słodkiego mleka/ przystaw do ogniá/ w kielemce álbo rynce/ włoż másłá trochę y Cukru/ rozbiy żołtkow parę z trochą mąki/ á gdy mleko zwierá/ ley te żołtki rozbite ná mleko ćienko puszczaiąc/ y mieszay/ á gdy pocznie gęstnieć/ day ná pułmisek potrząsnąwszy Cynámonem/ y Cukrem. LXXV. Mleko kráiáne.
Weźmiy Mleka słodkiego/ żołtkow Iáiecznych dźieśięć/ rozbiy/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 85
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
czary Szkodliwe, ale żal mój nie ma żadnej miary. Niech już idzie. Testyli, jużeś się wróciła? Potrzeba, abyś, co ja rozkażę, czyniła. Syp to proso na rynkę i nad węglem trzymaj, W drugiej ręce miej wachlarz i ogień poddymaj, A przymawiaj: „Jako się proso w rynce puka, Niechaj tak mojej paniej mąż jej własny szuka”. Przywiedźcie mi do domu męża, możne czary, Przywiedźcie, bowiem żal mój nie ma żadnej miary! Dafnis mi serce pali, ja na jego głowę Palę to ususzone liście jesionowe. Jako liście spłonęło, ani zostawiło Popiołu, bodaj się w nim serce tak
czary Szkodliwe, ale żal mój nie ma żadnej miary. Niech już idzie. Testyli, jużeś się wróciła? Potrzeba, abyś, co ja rozkażę, czyniła. Syp to proso na rynkę i nad węglem trzymaj, W drugiej ręce miej wachlarz i ogień poddymaj, A przymawiaj: „Jako się proso w rynce puka, Niechaj tak mojej paniej mąż jej własny szuka”. Przywiedźcie mi do domu męża, możne czary, Przywiedźcie, bowiem żal mój nie ma żadnej miary! Dafnis mi serce pali, ja na jego głowę Palę to ususzone liście jesionowe. Jako liście spłonęło, ani zostawiło Popiołu, bodaj się w nim serce tak
Skrót tekstu: SzymSiel
Strona: 128
Tytuł:
Sielanki
Autor:
Szymon Szymonowic
Miejsce wydania:
Zamość
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
utwory synkretyczne
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1614
Data wydania (nie wcześniej niż):
1614
Data wydania (nie później niż):
1614
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Sielanki i pozostałe wiersze polskie
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Janusz Pelc
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Wrocław
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Zakład Narodowy im. Ossolińskich
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1964
Księgi Pierwsze. Popadlinom i rozpadlinom w nogach.
Rozpadliny na piętach i na nogach/ z mrozu i z osieczenia od wiatru zimnego leczy/ wziąwszy go w winie rozpuszczonego dwa łoty. Tak wiele Tragakantu miałko utłuczonego/ Loju Kozłowego łot/ Wosku półtora łota. Olejku Fiołków żółtych cztery łoty. Rozpuścić w Pateli albo na rynce Loj Kozłowy/ Wosk i z Olejkiem Fiołkowym/ przydać Gałbanu rozpuszczonego/ a potym znienagła Tragant sypać/ i co napilniej i nadłużej mieszać. A gdzieby zbytnie maść twarda była/ tedy Olejku pomienionego więcej przylać/ a na rozpadliny i posieczenie ciała plastrować. Mosznom albo jądrom opuchłym.
Mosznom/ albo Jądrom męskim opuchłym
Kśięgi Pierwsze. Popadlinom y rospádlinom w nogách.
Rospádliny ná piętách y ná nogách/ z mrozu y z ośieczenia od wiátru źimnego leczy/ wźiąwszy go w winie rospusczonego dwá łoty. Ták wiele Tragakantu miáłko vtłuczone^o^/ Loiu Kozłoweg^o^ łot/ Wosku połtorá łotá. Oleyku Fiołkow żołtych cztery łoty. Rospuśćić w Páteli álbo ná rynce Loy Kozłowy/ Wosk y z Oleykiem Fiołkowym/ przydáć Gáłbanu rospusczonego/ á potym znienagłá Trágánt sypáć/ y co napilniey y nadłużey mieszáć. A gdźieby zbytnie máść twárda byłá/ tedy Oleyku pomienioneg^o^ więcey przylać/ á ná rospádliny y pośieczenie ćiáłá plastrowáć. Mosznom álbo iądrom opuchłym.
Mosznom/ álbo Iądrom męskim opuchłym
Skrót tekstu: SyrZiel
Strona: 214
Tytuł:
Zielnik
Autor:
Szymon Syreński
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Tematyka:
botanika, zielarstwo
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1613
Data wydania (nie wcześniej niż):
1613
Data wydania (nie później niż):
1613
korzenie z liściem warzone/ w winie napoły z wodą/ a przecedziwszy do kwarty tej juchy miodku Rożanego z ośm łotów abo łyżek przylać/ i tym gargaryzmj sobie ciepło czynyć. Pleurze/ Bokom bolejącym.
Pleurze jest wielkim ratunkiem. Także boleniu serca/ smażąc korzenie i liście Kuklikowe abo Benedyktowe na patelli/ abo na rynce/ w oliwie i w winie/ a co nacieplej na pierś lewą i w tył/ plastrem przykładając. Sadnu końskiemu
Sadno na grzbiecie koniowi leczy i goi/ prochem z liścia i z korzenia jego zasypując. Też warzonego juchą ciepło wymywając. To nietylko koniom/ ale i innemu bydłu rany/ i ludziom goi.
korzenie z liśćiem wárzone/ w winie nápoły z wodą/ á przecedźiwszy do kwarty tey iuchy miodku Rożánego z ośm łotow ábo łyżek przylać/ y tym gárgáryzmj sobie ćiepło czjnyć. Pleurze/ Bokom boleiącym.
Pleurze iest wielkim rátunkiem. Tákże boleniu sercá/ smáżąc korzenie y liśćie Kuklikowe ábo Benediktowe ná pátelli/ ábo ná rynce/ w oliwie y w winie/ á co naćiepley ná pierś lewą y w tył/ plastrem przykłádáiąc. Sádnu końskiemu
Sádno ná grzbiećie koniowi leczy y goi/ prochem z liśćia y z korzenia iego zásypuiąc. Też wárzonego iuchą ćiepło wymywáiąc. To nietylko koniom/ ále y innemu bydłu rány/ y ludźiom goi.
Skrót tekstu: SyrZiel
Strona: 271
Tytuł:
Zielnik
Autor:
Szymon Syreński
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Tematyka:
botanika, zielarstwo
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1613
Data wydania (nie wcześniej niż):
1613
Data wydania (nie później niż):
1613
, jeżeli mieć chcesz czystszą saletrę. Znak dostatecznego wyczyszczenia saletry mieć będziesz ten. Jeżeli trochę jej nasypawszy na stole, węglem żarzystym zapalisz, a po jej spłonieniu, nic śnieci niezostanie. Jeżeli zaś w paleniu się trzeszczy, znać że ordynaryjnej soli dość ma w sobie. Sposób czyścienia siarki.
II. W glinianej rynce albo w kociełku roztop siarkę nad wolnym ogniem, ostróżnie, aby ogień nie dopadł, a niespłonęła. Roztopioną odszumui. Odszumowaną, przez chustę cienką we dwoje złożoną przefiltrui. A tak wyczyszczoną mieć będziesz siarkę. Gdybyć w rozpuszczaniu się zapaliła, miej po gotowiu pokrywkę, abyś mógł nią przydusić płomień. Sposób
, ieżeli mieć chcesz czystszą saletrę. Znak dostatecznego wyczyszczenia saletry mieć będziesz ten. Jeżeli trochę iey nasypawszy ná stole, węglem żarzystym zápalisz, á po iey spłonieniu, nic śnieci niezostánie. Jeżeli zaś w paleniu się trzeszczy, znáć że ordynaryiney soli dość ma w sobie. Sposob czyścienia siarki.
II. W glinianey rynce álbo w kociełku rostop siarkę nad wolnym ogniem, ostrożnie, áby ogien nie dopadł, á niespłonęłá. Rostopioną odszumui. Odszumowaną, przez chustę cienką we dwoie złożoną przefiltrui. A ták wyczyszczoną mieć będziesz siarkę. Gdybyć w rospuszczaniu się zápaliłá, miei po gotowiu pokrywkę, ábyś mogł nią przydusić płomień. Sposob
Skrót tekstu: BystrzInfArtyl
Strona: O2v
Tytuł:
Informacja artyleryjna o amunicji i ogniach wojennych
Autor:
Wojciech Bystrzonowski
Drukarnia:
Drukarnia lubelska Societatis Jesu
Miejsce wydania:
Lublin
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
wojskowość
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1743
Data wydania (nie wcześniej niż):
1743
Data wydania (nie później niż):
1743
jest sfera deta, może i z drzewa, schem prochem i ognistą materią napakowana, która z moździerza wystrzelona, i prochem rozsadzona, rozpryskuje ognistą materią, jak deszcz gwałtowny. Służy najwięcej do zapalania domostw drewnianych guntami lub słomą poszytych. Preparacja materyj do dżdżu ognistego służącej, dzieje się w ten sposób. 1mo. W rynce glinianej nad węglami rozpuść siarki funtów 24. 2do. W pateli rozparz saletrę, aby blisko było jej rozpuszczenia. 3tio. Tę siarkę z mięszai z saletrą tak ostroźnie, aby ognia zawziąwszy nie spłonęła. 4to. Tę materią odsunąwszy od ognia, przymięszai całkiego prochu funtów 8. 5to. Tak zmięszaną materią wylei na stół
iest sfera deta, może y z drzewa, schem prochem y ognistą materyą nápákowana, ktora z mozdzierza wystrzelona, y prochem rozsadzona, rozpryskuie ognistą materyą, iák deszcz gwałtowny. Służy naywięcey do zapalánia domostw drewnianych guntami lub słomą poszytych. Preparacya máteryi do dzdzu ognistego służącey, dzieie się w ten sposob. 1mo. W rynce glinianey nad węglami rospuść siarki funtow 24. 2do. W pateli rozparz saletrę, áby blisko było iey rozpuszczenia. 3tio. Tę siarkę z mięszai z saletrą ták ostroźnie, áby ognia zawziąwszy nie zpłonęła. 4to. Tę materią odsunąwszy od ognia, przymięszai całkiego prochu funtow 8. 5to. Ták zmięszaną materyą wylei ná stoł
Skrót tekstu: BystrzInfArtyl
Strona: P3
Tytuł:
Informacja artyleryjna o amunicji i ogniach wojennych
Autor:
Wojciech Bystrzonowski
Drukarnia:
Drukarnia lubelska Societatis Jesu
Miejsce wydania:
Lublin
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
wojskowość
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1743
Data wydania (nie wcześniej niż):
1743
Data wydania (nie później niż):
1743