Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 12 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 / i z tym kondymentem. XI. Kapłon z Sardellami [sardella:subst:pl:inst:f] . WEźmij Kapłona pięknie ochędożonego/ rozbierz w członki/ CzerComp 1682
1 / y z tym kondymentem. XI. Kápłon z Sárdellámi [sardella:subst:pl:inst:f] . WEźmiy Kápłoná pięknie ochędożonego/ rozbierz w członki/ CzerComp 1682
2 a podsadziwszy daj na Stół gorąco/ XII. Z Sardellami [sardella:subst:pl:inst:f] Ożory takoż gotuj. In defectu. Sardelli, CzerComp 1682
2 a podsadźiwszy day na Stoł gorąco/ XII. Z Sárdellami [sardella:subst:pl:inst:f] Ożory tákoż gotuy. In defectu. Sardelli, CzerComp 1682
3 gorąco na stół. XXXVI. Potrawa z Rakami z Sardellami [sardella:subst:pl:inst:f] . WEźmij Kapłona albo Gołembi/ albo cielęciny/ ociągnij CzerComp 1682
3 gorąco na stoł. XXXVI. Potrawá z Rákámi z Sárdellámi [sardella:subst:pl:inst:f] . WEźmiy Kápłoná albo Gołembi/ álbo ćielęćiny/ oćiągniy CzerComp 1682
4 rożumiej o samym Bigosku Rakowym. XXXVIII. Raki z Sardellami [sardella:subst:pl:inst:f] . Rozdział Pierwszy, RAki przywarz w piwie w pół CzerComp 1682
4 rożumiey o sámym Bigosku Rákowym. XXXVIII. Ráki z Sárdellámi [sardella:subst:pl:inst:f] . Rozdźiał Pierwszy, RAki przywarz w piwie w puł CzerComp 1682
5 weźmij sardelli/ wymocz/ uwierc masła młodego zmieszaj z sardellami [sardella:subst:pl:inst:f] / ale nie topionego/ i niesłonego/ ponakrawaj gorącego CzerComp 1682
5 weźmiy sárdelli/ wymocz/ uwierc másłá młodego zmieszay z sardellámi [sardella:subst:pl:inst:f] / ále nie topionego/ y niesłonego/ ponákráway gorącego CzerComp 1682
6 wycisnąć/ albo Octu winnego kieliszek wlać XXXV. Z Sardellami [sardella:subst:pl:inst:f] , z Rakami Ryby. Bigosek wyłupowany z Raków miej CzerComp 1682
6 wyćisnąć/ albo Octu winnego kieliszek wlać XXXV. Z Sárdellami [sardella:subst:pl:inst:f] , z Rákami Ryby. Bigosek wyłupowány z Rákow miey CzerComp 1682
7 przywarz/ a daj na stół. XXXVI. Z Sardellami [sardella:subst:pl:inst:f] Samemi Ryby Oczesanego Szczupaka zrysuj/ i we dzwona skraj CzerComp 1682
7 przywarz/ a day stoł. XXXVI. Z Sárdellámi [sardella:subst:pl:inst:f] Sámemi Ryby Oczesánego Szczupaká zrysuy/ y we dzwoná skray CzerComp 1682
8 bigosek na pułmisku polewaj. XCIV. Smażone Ryby z Sardellami [sardella:subst:pl:inst:f] z Sałatą. Oczesaną Rybę jaką chcesz zrysuj/ i CzerComp 1682
8 bigosek na pułmisku poleway. XCIV. Smáżone Ryby z Sardellámi [sardella:subst:pl:inst:f] z Sáłatą. Oczesaną Rybę iáką chcesz zrysuy/ y CzerComp 1682
9 Możesz też biało gotować/ jako kurczę/ i z Sardellami [sardella:subst:pl:inst:f] / jako Szczupaka. IX. Ostrygi. Ostrygi świeże CzerComp 1682
9 Mozesz też biało gotowác/ iáko kurczę/ y z Sárdellámi [sardella:subst:pl:inst:f] / iáko Szczupaká. IX. Ostrygi. Ostrygi świeże CzerComp 1682
10 Mięśne Potrawy. Kapłon z kiełbasami, 18. z Sardellami [sardella:subst:pl:inst:f] , tamże. z Grząnkami chleba białego, 28. CzerComp 1682
10 Mięśne Potráwy. Kápłon z kiełbásámi, 18. z Sárdellámi [sardella:subst:pl:inst:f] , támże. z Grząnkámi chleba białego, 28. CzerComp 1682