. Drugie Napomnienie.
COkolwiek się mówi o Kapłonach/ to rozumiej i o ptakach/ a co o ptakach/ to i o gołębiach/ a co o gołębiach/ to i o cielęcinie/ bo jako te ono/ tak i drugie gotować możesz/ tymże sposobem/ i z tym kondymentem. XI. Kapłon z Sardellami.
WEźmij Kapłona pięknie ochędożonego/ rozbierz w członki/ nie piecz/ ułóż w piękne naczynie gliniane/ albo srebrne/ wlej Wina/ Pietruszki/ i Cebule drobno/ Sardelli płokanych włóz/ a nakrywszy warz/ przydawszy Imbieru w kostkę/ Kwiatu Muszkatowego/ masła dobrego i soli/ a podsadziwszy daj na Stół gorąco/
. Drugie Nápomnienie.
COkolwiek się mowi o Kapłonach/ to rozumiey y o ptakách/ á co o ptakach/ to y o gołębiach/ a co o gołębiách/ to y o ćielęcinie/ bo iako te ono/ tak y drugie gotować możesz/ tymże sposobem/ y z tym kondymentem. XI. Kápłon z Sárdellámi.
WEźmiy Kápłoná pięknie ochędożonego/ rozbierz w członki/ nie piecz/ vłoż w piękne naczynie gliniane/ albo srebrne/ wley Winá/ Pietruszki/ y Cebule drobno/ Sardelli płokánych włoz/ a nakrywszy warz/ przydawszy Imbieru w kostkę/ Kwiátu Muszkátowego/ masła dobrego y soli/ a podsadźiwszy day na Stoł gorąco/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 18
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
pięknie ochędożonego/ rozbierz w członki/ nie piecz/ ułóż w piękne naczynie gliniane/ albo srebrne/ wlej Wina/ Pietruszki/ i Cebule drobno/ Sardelli płokanych włóz/ a nakrywszy warz/ przydawszy Imbieru w kostkę/ Kwiatu Muszkatowego/ masła dobrego i soli/ a podsadziwszy daj na Stół gorąco/ XII. Z Sardellami Ożory takoż gotuj.
In defectu. Sardelli, z Śledziem krajanem surowym tak gotuj: Sta Potraw Mięśnych. XIII. Potrawa z Kasztanami,
WEźmij Kapłona albo Cielęciny/ abo ptaki jakie masz/ ochędoż pięknie /rozbierz/ włóż w naczynie piękne gliniane albo srebrne/ wlej trochę wody/ pietruszki i cebule drobno/ soli
pięknie ochędożonego/ rozbierz w członki/ nie piecz/ vłoż w piękne naczynie gliniane/ albo srebrne/ wley Winá/ Pietruszki/ y Cebule drobno/ Sardelli płokánych włoz/ a nakrywszy warz/ przydawszy Imbieru w kostkę/ Kwiátu Muszkátowego/ masła dobrego y soli/ a podsadźiwszy day na Stoł gorąco/ XII. Z Sárdellami Ożory tákoż gotuy.
In defectu. Sardelli, z Sledźiem kraiánem surowym ták gotuy: Stá Potraw Mięśnych. XIII. Potráwá z Kásztanámi,
WEźmiy Kápłona álbo Cielęćiny/ ábo ptaki iákie masz/ ochędoż pięknie /rozbierz/ włoż w naczynie piękne gliniáne álbo srebrne/ wley trochę wody/ pietruszki y cebule drobno/ soli
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 18
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
łojem/ usiekaj drobno/ przydawszy zieloności/ Soli/ Pieprżu/ i Gałki/ nakladaj Pierożki/ zawijaj/ a uwarz w wodzie/ a gdy będziesz dawał Kapłona/ albo to co gotujesz do Pierożków włożywszy wprzód Materią Mieśną/ obłóz Pierożkami/ zalej rosołem/ a daj gorąco na stół. XXXVI. Potrawa z Rakami z Sardellami.
WEźmij Kapłona albo Gołembi/ albo cielęciny/ ociągnij/ odbierz/ roźbierz w członki/ Weźmij Raków odbierz na bigosek/ odwarżywszy, złoż to pospołu w naczynie gliniane/ włóż masła dobrego wymocz Sardelle/ uwierć albo drobno pokraj/ wlej rosolu/ i wina/ Kwiatu i Pieprzu/ przywarz/ a daj gorąco na
łoiem/ vśiekay drobno/ przydawszy źielonośći/ Soli/ Pieprżu/ y Gałki/ nakladay Pierożki/ zawiiay/ a vwarz w wodźie/ a gdy będźiesz dawał Kapłona/ albo to co gotuiesz do Pierożkow włożywszy wprzod Materyą Mieśną/ obłoz Pierożkami/ zaley rosołem/ a day gorąco na stoł. XXXVI. Potrawá z Rákámi z Sárdellámi.
WEźmiy Kápłoná albo Gołembi/ álbo ćielęćiny/ oćiągniy/ odbierz/ roźbierz w członki/ Weźmiy Rákow odbierz na bigosek/ odwárżywszy, złoż to pospołu w naczynie gliniane/ włoż masłá dobrego wymocz Sárdelle/ vwierć álbo drobno pokray/ wley rosolu/ y winá/ Kwiátu y Pieprzu/ przywarz/ a day gorąco ná
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 23
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
mięso na bigosek/ włóż to pospołu/ pietruszki i cebule drobniusienko nakraj/ masła dobrego niemało/ Szczawiu siekanego/ albo Agrestu albo Wina zielonego/ przywarz przydawszy pieprzu i kwiatu/ a daj ciepło/ może też być bez Szczawiu i Agrestu/ i Wina. Toż rożumiej o samym Bigosku Rakowym. XXXVIII. Raki z Sardellami. Rozdział Pierwszy,
RAki przywarz w piwie w pół/ wymocz Sardelle/ albo Śledzie krajane/ wkraj w Raki przewarzone niemało/ włóż masła dobrego z potrzebę/ Pietruszki zielonej/ albo kopru/ przywarz a daj prżydawszy Pieprzu/ Kwiatu/ albo Gałki/ Możesz tak i z Oliwą dać. XXXIX. Potrawa z Rakami,
mięso na bigosek/ włoż to pospołu/ pietruszki y cebule drobniuśienko nakray/ masła dobrego niemało/ Sżczawiu śiekanego/ albo Agrestu albo Wina źielonego/ przywarz przydawszy pieprzu y kwiátu/ á day ćiepło/ może też bydź bez Szczawiu y Agrestu/ y Winá. Toż rożumiey o sámym Bigosku Rákowym. XXXVIII. Ráki z Sárdellámi. Rozdźiał Pierwszy,
RAki przywarz w piwie w puł/ wymocz Sárdelle/ albo Sledźie kráiáne/ wkray w Ráki przewarzone niemało/ włoż masła dobrego z potrzebę/ Pietruszki źieloney/ albo kopru/ przywarz á day prżydawszy Pieprzu/ Kwiátu/ álbo Gáłki/ Możesz ták y z Oliwą dáć. XXXIX. Potráwá z Rakámi,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 23
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ piecz/ a polewaj tym Octem a upiekszy daj na zimno. KondyMENTA Do Pieczystego.
PO dziesiąci Addytamentach/ kładę dziesięć Kondymentów do Pieczystych rzeczy/ których według upodobania zażywać będziesz do czego będziesz chciał i rozumiał/ Pierwszy Kondyment.
Kapłona weś/ upiecz go/ weźmij sardelli/ wymocz/ uwierc masła młodego zmieszaj z sardellami/ ale nie topionego/ i niesłonego/ ponakrawaj gorącego kapłona/ przydawszy Imbieru i Gałki/ kładź w nakrawane/ daj gorąco. Tak Bażanty/ Jarząbki/ kuropatwy/ Dropie/ cielęce pieczenie/ i cokolwiek chcesz. Drugi Codyment.
Cebule sarowej usiec a i/ tak drobno jako mak/ zmieszaj z młodym Masłem/ Pieprzem
/ piecz/ á poleway tym Octem á vpiekszy day ná źimno. CONDIMENTA Do Pieczystego.
PO dźieśiąći Additámentách/ kładę dźieśięć Condimentow do Pieczystych rzeczy/ ktorych według vpodobánia záżywáć będźiesz do czego będźiesz chćiał y rozumiał/ Pierwszy Condiment.
Kápłoná weś/ vpiecz go/ weźmiy sárdelli/ wymocz/ uwierc másłá młodego zmieszay z sardellámi/ ále nie topionego/ y niesłonego/ ponákráway gorącego kápłoná/ przydawszy Imbieru y Gałki/ kłádź w nákráwáne/ day goraco. Ták Bażanty/ Iarząbki/ kuropátwy/ Dropie/ cielęce pieczenie/ y cokolwiek chcesz. Drugi Codiment.
Cebule sarowey vśiec a y/ ták drobno iáko mák/ zmieszay z młodym Masłem/ Pieprzem
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 42
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z Raków wyłupanych miej/ SZczupaka oczesanego zrysuj i we dzwonka skraj/ włóż w rynkę/ Cebule i pietruszki drobno/ zasol/ wody wlej a warz/ a gdy odwarzysz wsyp bigosek/ daj masła/ pieprzu/ kwiatu/ a przywarzywszy daj na stół możesz Cytrynę wycisnąć/ albo Octu winnego kieliszek wlać XXXV. Z Sardellami, z Rakami Ryby.
Bigosek wyłupowany z Raków miej/ Szczupaka oczesanego zrysuj/ i we dzwona pokraj/ włóż w rynkę wkraj Cebule drobno/ pietruszki w kostkę/ odwarz/ wymoczonych Sardelli/ skraj/ włóż/ wlej wina/ masła płokanego/ Pieprzu/Imbieru/ kwiatu/ przywarz/ a daj na stół. XXXVI
z Rákow wyłupánych miey/ SZczupaká oczesanego zrysuy y we dzwonka skray/ włoż w rynkę/ Cebule y pietruszki drobno/ zásol/ wody wley á warz/ á gdy odwarzysz wsyp bigosek/ day másłá/ pieprzu/ kwiátu/ á przywarzywszy day ná stoł możesz Cytrynę wyćisnąć/ albo Octu winnego kieliszek wlać XXXV. Z Sárdellami, z Rákami Ryby.
Bigosek wyłupowány z Rákow miey/ Szczupaká oczesánego zrysuy/ y we dzwona pokráy/ włoż w rynkę wkray Cebule drobno/ pietruszki w kostkę/ odwarz/ wymoczonych Sárdelli/ zkray/ włoż/ wley wina/ masłá płokánego/ Pieprzu/Imbieru/ kwiátu/ przywarz/ a day ná stoł. XXXVI
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 53
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Rakami Ryby.
Bigosek wyłupowany z Raków miej/ Szczupaka oczesanego zrysuj/ i we dzwona pokraj/ włóż w rynkę wkraj Cebule drobno/ pietruszki w kostkę/ odwarz/ wymoczonych Sardelli/ skraj/ włóż/ wlej wina/ masła płokanego/ Pieprzu/Imbieru/ kwiatu/ przywarz/ a daj na stół. XXXVI. Z Sardellami Samemi Ryby
Oczesanego Szczupaka zrysuj/ i we dzwona skraj/ sardelli moczonych skraj/ abo Śledzia surowego/ Cebule i Pietruszki drobno/ włóż to wszytko w rynkę/ wlej wina/ masła albo Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Kwiatu/ przywarz/ daj na stół. XXXVII. Z Tertusolami Ryby.
Tertusole jeżeli chcesz. możesz
Rákami Ryby.
Bigosek wyłupowány z Rákow miey/ Szczupaká oczesánego zrysuy/ y we dzwona pokráy/ włoż w rynkę wkray Cebule drobno/ pietruszki w kostkę/ odwarz/ wymoczonych Sárdelli/ zkray/ włoż/ wley wina/ masłá płokánego/ Pieprzu/Imbieru/ kwiátu/ przywarz/ a day ná stoł. XXXVI. Z Sárdellámi Sámemi Ryby
Oczesánego Szczupaká zrysuy/ y we dzwoná skray/ sárdelli moczonych zkray/ abo Sledźia surowego/ Cebule y Pietruszki drobno/ włoż to wszytko w rynkę/ wley winá/ masła albo Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Kwiatu/ przywarz/ day ná stoł. XXXVII. Z Tertusolámi Ryby.
Tertusole iezeli chcesz. możesz
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 53
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
krajany drobno.
Takimże sposobem Rybę upiecz/ skraj jako najdrobniej nożem/ kości wyrzuciwszy/ zrób Sapor taki/ Weźmij Octu/ Oliwy/ pieprzu/ Cynamonu/ Limonią w talerki/ Oliwek/ i Agrestu jeżeli chcesz soli/ Rożenków drobnych/ słodkości/ przywarz/ a bigosek na pułmisku polewaj. XCIV. Smażone Ryby z Sardellami z Sałatą.
Oczesaną Rybę jaką chcesz zrysuj/ i we dzwona porab solą i mąką potrząsniej/ smaż w czym chcesz; weźmij Sałaty obieranej i płokanej/ weźmij Serdelli płokanych/ zmięszaj z Sałatą/ wlej Octu winnego/ Oliwy/ soli/ polej Sałatę/ a połóż tę Rybę smażoną daj na Stół. XCV.
kráiány drobno.
Tákimże sposobem Rybę vpiecz/ zkray iáko naydrobniey nożem/ kośći wyrzuciwszy/ zrob Sapor taki/ Weźmiy Octu/ Oliwy/ pieprzu/ Cynámonu/ Limonią w talerki/ Oliwek/ y Agrestu ieżeli chcesz soli/ Rożenkow drobnych/ słodkośći/ przywarz/ a bigosek na pułmisku poleway. XCIV. Smáżone Ryby z Sardellámi z Sáłatą.
Oczesaną Rybę iáką chcesz zrysuy/ y we dzwoná porab solą y mąką potrząsniey/ smaż w czym chcesz; weźmiy Sáłaty obieraney y płokaney/ weźmiy Serdelli płokanych/ zmięszay z Sałatą/ wley Octu winnego/ Oliwy/ soli/ poley Sałatę/ a położ tę Rybę smażoną day ná Stoł. XCV.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 65
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ soli; prżysmażywszy/ kładź w skorupki/ a dawaj. ADDIAMENT. VIII. Żółwie.
Takimi sposobami Żółwia gotować będziesz/ któremu wprzód żywemu poucinaj nogi i głowę/ odwarzywszy/ pięknie odbierz/ skorupę wierzchnią pięknie solą ochędoż/ na którą Żółwia dasz na pułmisku; Możesz też biało gotować/ jako kurczę/ i z Sardellami/ jako Szczupaka. IX. Ostrygi.
Ostrygi świeże porozłupowawszy/ na wierzchnej skorupce piecz będziesz/ przydawszy potrosze oliwy/ albo dobrego masła/ soli/ i chleba trochę białego tartego /pieprzu i gałki/ a gdy się pocznie rumienić dawaj ciepło: możesz i Cytrynę świeżą wycisnąć/ jeżeli takiego smaku potrzebować będą/ i surowo
/ soli; prżysmażywszy/ kładź w skorupki/ á daway. ADDIAMENT. VIII. Zołwie.
Tákimi sposobámi Zołwiá gotowáć będźiesz/ ktoremu wprzod żywemu poućinay nogi y głowę/ odwarzywszy/ pięknie odbierz/ skorupę wierzchnią pięknie solą ochędoż/ ná ktorą Zołwiá dasz ná pułmisku; Mozesz też biało gotowác/ iáko kurczę/ y z Sárdellámi/ iáko Szczupaká. IX. Ostrygi.
Ostrygi świeże porozłupowawszy/ ná wierzchney skorupce piecz będźiesz/ przydawszy potrosze oliwy/ álbo dobrego masłá/ soli/ y chleba trochę białego tártego /pieprzu y gałki/ á gdy się pocznie rumienić daway ćiepło: możesz y Cytrynę świeżą wyćisnąć/ ieżeli tákiego smáku potrzebowáć będą/ y surowo
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 70
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, 82. Jabłczane Ciasto na Post, 86. Jajeczny Tort, 84. Jajeczny z Winem Tort, tamże. REGESTR.
K. Korzenia Memoriał, 4. Konfektów różnych menoriał. 5. Kuchmistrzowskie 4. powinności, 8. Kucharze powinni i przymioty, 10 Mięśne Potrawy. Kapłon z kiełbasami, 18. z Sardellami, tamże. z Grząnkami chleba białego, 28. z Ryzem, z Pianą, tamże Całkiem nakładany, 29. Smażony, 33. Smażony z słoniną. 36. Octem zalany, tamże. z Chrząnem. 34. po Holendersku, tamże. z Perdutą, tamże. z Kawiarem, 37. Kapłoni bigosek,
, 82. Iábłczáne Ciásto ná Post, 86. Iáieczny Tort, 84. Iáieczny z Winem Tort, támże. REGESTR.
K. Korzenia Memoryał, 4. Konfektow rożnych menoryał. 5. Kuchmistrzowskie 4. powinnośći, 8. Kuchárze powinni y przymioty, 10 Mięśne Potráwy. Kápłon z kiełbásámi, 18. z Sárdellámi, támże. z Grząnkámi chleba białego, 28. z Ryzem, z Piáną, támże Całkiem nákłádany, 29. Smáżony, 33. Smáżony z słoniną. 36. Octem zálany, tamże. z Chrząnem. 34. po Holendersku, támże. z Perdutą, támże. z Kawiárem, 37. Kápłoni bigosek,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682