Śpiewać za to powinien kur samej naturze, Piękniejsze że mu pierze dała niśli kurze. 117. DO CZYTELNIKA
Przyganisz słyszę fraszkom mym, że ich jest mało; Jeszcze-ć w fraszkach mniej prawdy — tak by mi się zdało. 118. RYBY
Jakożkolwiek niebieskie są przykładem znaki: Dwa tam bywają w kupie karpie czy szczupaki. Moja zaś kuchnia widzę tej przeciwna sferze: Jednę rybę na cały dzień kucharka bierze. 119. PROSTAK
Znać się stąd prostakami chłopi nazywają, Że — choć dróg kilka — wszystko prosto powiadają. 120. HUMANUM EST LABI, BOŚMY LUDZIE SŁABI
Trzykroć trzydzieści trzy kto razy się poszkapi, Za godną setną sprawą błędów
Śpiewać za to powinien kur samej naturze, Piękniejsze że mu pierze dała niśli kurze. 117. DO CZYTELNIKA
Przyganisz słyszę fraszkom mym, że ich jest mało; Jeszcze-ć w fraszkach mniej prawdy — tak by mi się zdało. 118. RYBY
Jakożkolwiek niebieskie są przykładem znaki: Dwa tam bywają w kupie karpie czy szczupaki. Moja zaś kuchnia widzę tej przeciwna sferze: Jednę rybę na cały dzień kucharka bierze. 119. PROSTAK
Znać się stąd prostakami chłopi nazywają, Że — choć dróg kilka — wszystko prosto powiadają. 120. HUMANUM EST LABI, BOŚMY LUDZIE SŁABI
Trzykroć trzydzieści trzy kto razy się poszkapi, Za godną setną sprawą błędów
Skrót tekstu: KorczFrasz
Strona: 37
Tytuł:
Fraszki
Autor:
Adam Korczyński
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
fraszki i epigramaty
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1699
Data wydania (nie wcześniej niż):
1699
Data wydania (nie później niż):
1699
Tekst uwspółcześniony:
tak
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Roman Pollak
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Wrocław
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Zakład Narodowy im. Ossolińskich
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1950
w swojej jusze. 47 Szaro po Królewsku. tamże Szaro w mackowej jusze, 48 po Węgiersku. tamże. z Grzybami suchemi, 50 Szczupakowsej Głowy, Ogona, i Ksienca nakładanie, 48 Szcupaki zawijane, 54. Szczupasiowy Bigosek, 56 Szupak z Mosztardą, tamże z kwaśną Kapustą. 59 Szcupakowe Ksience nakładane smażone 61 Szczupaki świeże śpikowane pieczone 64 Szczupaki świeże śpikowane z Jajczami śpikowanemi. tamże. Smazone Ryby, Stokwisz, 65 66 Sekret drugi Kuchmistrzowski, 67. Ślimaków gotowania 5 sposób. 69. 70 Mleczne Potrawy. Z Szocowice Polewka 73. Spikowany Tort, 81. Spikowany Tort. 82. Z Śliw świeżych Tort, 83 Sekret trzeci
w swoiey iusze. 47 Száro po Krolewsku. támże Szaro w máckowey iusze, 48 po Węgiersku. tamże. z Grzybami suchemi, 50 Szczupakowsey Głowy, Ogoná, y Xiencá nakładanie, 48 Szcupaki záwiiane, 54. Szczupasiowy Bigosek, 56 Szupak z Mosztárdą, támże z kwaśną Kápustą. 59 Szcupakowe Xience nákłádáne smáżone 61 Szczupaki świeże śpikowane pieczone 64 Szczupaki świeże śpikowáne z Iayczámi śpikowánemi. támże. Smázone Ryby, Stokwisz, 65 66 Sekret drugi Kuchmistrzowski, 67. Slimakow gotowánia 5 sposob. 69. 70 Mleczne Potráwy. Z Szocowice Polewká 73. Spikowány Tort, 81. Spikowány Tort. 82. Z Sliw świeżych Tort, 83 Sekret trzeći
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 104
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Szaro po Królewsku. tamże Szaro w mackowej jusze, 48 po Węgiersku. tamże. z Grzybami suchemi, 50 Szczupakowsej Głowy, Ogona, i Ksienca nakładanie, 48 Szcupaki zawijane, 54. Szczupasiowy Bigosek, 56 Szupak z Mosztardą, tamże z kwaśną Kapustą. 59 Szcupakowe Ksience nakładane smażone 61 Szczupaki świeże śpikowane pieczone 64 Szczupaki świeże śpikowane z Jajczami śpikowanemi. tamże. Smazone Ryby, Stokwisz, 65 66 Sekret drugi Kuchmistrzowski, 67. Ślimaków gotowania 5 sposób. 69. 70 Mleczne Potrawy. Z Szocowice Polewka 73. Spikowany Tort, 81. Spikowany Tort. 82. Z Śliw świeżych Tort, 83 Sekret trzeci Kuchmistrzowski. 95. T
Száro po Krolewsku. támże Szaro w máckowey iusze, 48 po Węgiersku. tamże. z Grzybami suchemi, 50 Szczupakowsey Głowy, Ogoná, y Xiencá nakładanie, 48 Szcupaki záwiiane, 54. Szczupasiowy Bigosek, 56 Szupak z Mosztárdą, támże z kwaśną Kápustą. 59 Szcupakowe Xience nákłádáne smáżone 61 Szczupaki świeże śpikowane pieczone 64 Szczupaki świeże śpikowáne z Iayczámi śpikowánemi. támże. Smázone Ryby, Stokwisz, 65 66 Sekret drugi Kuchmistrzowski, 67. Slimakow gotowánia 5 sposob. 69. 70 Mleczne Potráwy. Z Szocowice Polewká 73. Spikowány Tort, 81. Spikowány Tort. 82. Z Sliw świeżych Tort, 83 Sekret trzeći Kuchmistrzowski. 95. T
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 104
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682