i zasol dobrze/ warz/ a gdy dowre/ odbierz/ wstaw znowu w tym Occie w którymeś ociągał; Weźmij cebule niemało/ nakraj w Talerki/ i Pietruszki w kostkę i wzdłuż nie mało/ smaż w maśle aż będzie rumiano/ wyjmij tę sztukęw naczynie insze piękne/ wlij tę Cebule/ Limonij w talarki/ Oliwek nawyłupuj/ Octu/ Wina/ słodkości/ Pieprzu/ Rożenków obojga/ przywarz/ a daj na misę z obsaczką jaką chcesz. Losi Cąber/ albo w sztuki rabany ma być tak gotowany jako Jeleni żółto albo szaro/ z Miodownikiem/ albo czarno albo rumiano/ i wszytkie insze zwierzyny/ cokolwiek może być różnego
y zásol dobrze/ warz/ á gdy dowre/ odbierz/ wstaw znowu w tym Oććie w ktorymeś oćiągał; Weźmiy cebule niemáło/ nákráy w Tálerki/ y Pietruszki w kostkę y wzdłuż nie máło/ smaż w máśle áż będźie rumiáno/ wyimiy tę sztukęw naczynie insze piękne/ wliy tę Cebule/ Limoniy w talarki/ Oliwek náwyłupuy/ Octu/ Winá/ słodkośći/ Pieprzu/ Rożenkow oboygá/ przywarz/ á day ná misę z obsáczką iáką chcesz. Lośi Cąber/ álbo w sztuki rabány ma bydź ták gotowány iáko Ieleni żołto álbo száro/ z Miodownikiem/ álbo czarno álbo rumiano/ y wszytkie insze zwierzyny/ cokolwiek może być rożnego
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ daj gorąco na stół. LXVII. Potrawa z młodymi grzybami świeżemi takaż, LXVIII. Potrawa z Smarżami świeżemi takaż, LXIX. Potrawa z Jabkami tretowanemi.
Weźmij Kapłona albo Cielęciny/ ociągnij/ rozbierz w członki zasoliwszy włóż w rynkę/ zalej rosołem/ masła płokanego/ warz/ nakrywszy/ Jabłek rubo w talarki nakraj/ zrób materią ż mleka/mąki/ jajec, maczaj w niej jabłka/ a puszczaj na gorące masło zsmaż rumiano/ włóż w te potrawę/ przylej trochę octu winnego/ Cukru/ Pieprzu/ Cynamonu/ Szafranu/ przywarz/ i daj gorąco na Stół. LXX. Potrawa z Gruszkami tretowanemi także. LXXI.
/ dáy gorąco ná stoł. LXVII. Potráwá z młodymi grzybámi świeżęmi tákaż, LXVIII. Potráwá z Smarżámi świeżemi tákaż, LXIX. Potráwá z Iabkámi tretowánemi.
Weźmiy Kápłoná albo Cielęćiny/ oćiągniy/ rozbierz w członki zásoliwszy włoż w rynkę/ zaley rosołem/ masła płokanego/ warz/ nákrywszy/ Iabłek rubo w talarki nakray/ zrob máteryą ż mleka/mąki/ iáiec, maczay w niey iabłka/ a puszczay ná gorące masło zsmaż rumiáno/ włoż w te potráwę/ przyley trochę octu winnego/ Cukru/ Pieprzu/ Cynámonu/ Szafranu/ przywarz/ y day gorąco ná Stoł. LXX. Potráwá z Gruszkámi tretowánemi tákże. LXXI.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 30
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
wstaw w kotle zasoliwszy dobrze. a gdy dowiera zdejmij ż ognia/ tę polewkę odlej osobno co łosoś wrzał/ przelej wodą/ żebyś sól spłokał/ a gdy masz dawać/ wlej gąszcz jaki masz/ wlej Wina/ octu winnego trochę/ Cukru według smaku/ Pieprzu/ Szafranu/ Cynamonu/ Rożenków wielkich Limonij w talarki/ przywarzaj a kosztuj/ a jeżeli trzeba przydać soli/ tedy onej polewki w której wrzał Losoś: przylewaj według smaku. Tak gotuj Szczukę główną/ Czeczugę/ Jesiotra/ Wyża świeżego/ i co chcesz. O prażeniu Ryb głównych osobliwie Szczuk.
Gdy masz Szczukę jaką Główną/ albo Podgłowną o czeszawszy onę zrysuj/ włóż
wstaw w kotle zasoliwszy dobrze. á gdy dowiera zdeymiy ż ogniá/ tę polewkę odley osobno co łosoś wrzał/ przeley wodą/ żebyś sol spłokał/ á gdy masz dawáć/ wley gąszcz iaki masz/ wley Winá/ octu winnego trochę/ Cukru według smaku/ Pieprzu/ Szafranu/ Cynamonu/ Rożenkow wielkich Limoniy w talarki/ przywarzay á kosztuy/ á ieżeli trzeba przydać soli/ tedy oney polewki w ktorey wrzał Losoś: przyleway według smáku. Ták gotuy Szczukę głowną/ Czeczugę/ Ieśiotrá/ Wyżá świeżego/ y co chcesz. O práżeniu Ryb głownych osobliwie Szczuk.
Gdy masz Szczukę iaką Głowną/ álbo Podgłowną o czeszawszy onę zrysuy/ włoż
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 46
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
krajaną w kostkę i w zdłuż/ a do których Ryb potrzeba/ po odwarzeniu przykładać. Tak Okonie/ Karasie/ Czeczugi/ i co chesz gotuj. Rozdział Drugi VI. Szaro w swej Jusze.
Podobnym sposobem Rybę zrysowawszy odwarż daj gąszczu/ octu dobrego/ Oliwy trochę/ Limonią usiekaj drobno/ i wkraj w talarki/ Oliwek/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ a daj/ a jeżeli chcesz/ żeby była Ryba smaku wdzięcznego/ włóż Cukru kawałek. VII. Ryba szaro w Mackowej Jusze.
Zrysuj oczesanego Szczupaka/ albo co chcesz/ nakraj Cebule drobno w kostkę/ i pietruszki w kostkę i wzdłuż/ zasol według smaku/
kráiáną w kostkę y w zdłuż/ á do ktorych Ryb potrzeba/ po odwárzeniu przykłádać. Ták Okonie/ Káráśie/ Czeczugi/ y co chesz gotuy. Rozdźiał Drugi VI. Száro w swey Iusze.
Podobnym sposobem Rybę zrysowáwszy odwarż day gąszczu/ octu dobrego/ Oliwy trochę/ Limonią vśiekay drobno/ y wkray w talarki/ Oliwek/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ á day/ á ieżeli chcesz/ żeby byłá Rybá smáku wdźięcznego/ włoż Cukru káwáłek. VII. Rybá szaro w Máckowey Iusze.
Zrysuy oczesánego Szcżupaká/ álbo co chcesz/ nákray Cebule drobno w kostkę/ y pietruszki w kostkę y wzdłuż/ zásol według smáku/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 48
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ tak zapraw; wlej Gąszczu niewiele/ Octu/ Limonią/ Rożenków drobnych/ Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynamonu/ Szafranu/ przywarz a daj na Stół. X. Ryby sadzone, albo po Czesku.
Zrysuj Rybę/ jaką masz/ albo chcesz/ z łuszczką/ włóz w kocieł/ Cebule niemało wtalarki nakraj. i pietruszki w kostkę i wzdłuż/ wlej piwa/ zasol/ a warz/ a gdy się Ryba wysadzać będzie/ wlej Octu dobrego/ Oliwy/ albo masła/ Pieprzu/ Imbieru/ Kminu/ jeżeli chcesz i kwiatu/ prżywarz dobrze/ wysadz a daj na Stół. XI. Ryba czarno.
Weźmij
/ ták zápráw; wley Gąszczu niewiele/ Octu/ Limonią/ Rożenkow drobnych/ Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynámonu/ Száfránu/ przywarz á day ná Stoł. X. Ryby sádzone, álbo po Czesku.
Zrysuy Rybę/ iáką mász/ álbo chcesz/ z łuszczką/ włoz w koćieł/ Cebule niemało wtálárki nakray. y pietruszki w kostkę y wzdłuż/ wley piwa/ zasol/ a warz/ á gdy się Rybá wysadzać będźie/ wley Octu dobrego/ Oliwy/ albo masłá/ Pieprzu/ Imbieru/ Kminu/ ieżeli chcesz y kwiatu/ prżywarz dobrze/ wysadz á day ná Stoł. XI. Rybá czarno.
Weźmiy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 49
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Śledzia surowego/ Cebule i Pietruszki drobno/ włóż to wszytko w rynkę/ wlej wina/ masła albo Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Kwiatu/ przywarz/ daj na stół. XXXVII. Z Tertusolami Ryby.
Tertusole jeżeli chcesz. możesz w przód uwarzyć/ albo upiec całkiem/ albo też surowo/ ochędożywszy pokraj/ w talarki/ Szczupaka oczesanego zrysuj/ a we dzwona skraj/ włóż w rynkę i Tertusole włóż/ wlej wina/ Oliwy/ albo masła/ PIeprżu/ kwiatu/ przywarz/ a daj na Stół. Rozdział Drugi. XXXVIII. Z Pieczarkami Ryby,
Pieczarki trochę odwarz/ osusz/ włóż na szpilki posol/ potrząśnij mąką
Sledźia surowego/ Cebule y Pietruszki drobno/ włoż to wszytko w rynkę/ wley winá/ masła albo Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Kwiatu/ przywarz/ day ná stoł. XXXVII. Z Tertusolámi Ryby.
Tertusole iezeli chcesz. możesz w przod vwárzyć/ álbo vpiec całkiem/ albo też surowo/ ochędożywszy pokray/ w tálarki/ Szczupaká oczesánego zrysuy/ á we dzwoná zkray/ włoż w rynkę y Tertusole włoż/ wley winá/ Oliwy/ albo másła/ PIeprżu/ kwiátu/ przywarz/ á dáy ná Stoł. Rozdźiał Drugi. XXXVIII. Z Pieczarkámi Ryby,
Pieczárki trochę odwarz/ osusz/ włoż ná szpilki posol/ potrząśniy mąką
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 53
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
; także go ociągniesz w maśle; włóż to w rynkę/ Cebule drobno wkraj/ wlej wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz; a daj na Stół. XXXIX. Z Grzybami świeżemi młodemi także uczynisz. XL. Zawijanki po Francusku.
Weźmij Ższupaków małych nieczesz/ zrób obłączki/ Cebule w talarki niemało/ i pietruszki wzdłuż nakraj/ włóż w kocieł wlej wody i soli/ odwarz/ daj wina/ Octu dobrego/ pieprzu/ Imbieru Cynamonv. Rozenków obojga/ słodkości. Limoniej Oliwek/ przywarz/ a daj na Stół XLI. Karpie. albo Liny albo insze Ryby także gotuj jednak na dźwona porąb, a nie
; tákże go oćiągniesz w máśle; włoż to w rynkę/ Cebule drobno wkray/ wley wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz; á day ná Stoł. XXXIX. Z Grzybámi świeżemi młodemi tákże vczynisz. XL. Záwiiánki po Fráncusku.
Weźmiy Szszupakow máłych nieczesz/ zrob obłączki/ Cebule w talarki niemało/ y pietruszki wzdłuż nákray/ włoż w koćieł wley wody y soli/ odwarz/ day winá/ Octu dobrego/ pieprzu/ Imbieru Cynámonv. Rozenkow oboygá/ słodkośći. Limoniey Oliwek/ przywarz/ á day ná Stoł XLI. Kárpie. álbo Liny álbo insze Ryby tákże gotuy iednák ná dźwoná porąb, á nie
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 54
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
dzwona/ włóż w kociełek albo rynkę/ Cebule i Pietruszki drobno wkraj/ zasoliwszy odwarz/ włóż Karczochy Masła albo Oliwy/ pieprzu/ gałki/ przywarz a daj na Stół. LXII. Z Bulwami Ryby także zrobisz. LXIII. Z Kauleropą także zrobisz.
Którą osobno odwarzywszy/ pokrajesz jako będziesz rozumiał/ lubo w talarki lubo w kostkę. LXIV, Z popiemi Jajkami także zrobisz. LXV. Z Sparagami także zrobisz.
I z Kardami zrobisz/ które ochędozone w przód odwarzysz pokrajane w członki. LXVI. Szczupak z kwaśną kapustą.
Kapustę kwaśną dobrą usiekasz drobno/ Szczupaka zrysowanego z łuszczką pokraj we dzwona/ odwarz w rosole/ i Kapustę
dzwoná/ włoż w koćiełek albo rynkę/ Cebule y Pietruszki drobno wkráy/ zásoliwszy odwarz/ włoż Karczochy Masła albo Oliwy/ pieprzu/ gałki/ przywarz á day ná Stoł. LXII. Z Bulwámi Ryby tákże zrobisz. LXIII. Z Kauleropą tákże zrobisz.
Ktorą osobno odwarzywszy/ pokráiesz iako będźiesz rozumiał/ lubo w talarki lubo w kostkę. LXIV, Z popiemi Iaykámi tákże zrobisz. LXV. Z Spárágámi tákże zrobisz.
I z Kárdámi zrobisz/ ktore ochędozone w przod odwárzysz pokraiane w członki. LXVI. Szczupák z kwáśną kápustą.
Kápustę kwáśną dobrą vśiekasz drobno/ Szczupaká zrysowánego z łuszczką pokray we dzwona/ odwarz w rosole/ y Kápustę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 59
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
kiedy zrobisz tak zapraw. LXXVI. Karpie Morawskie.
Oczesz Karpie; zrysuj; porąb we dzwona/ wsyp Miodowniku tartego Soku trochę wiśniowego/ octu piwnego; słodkości; Pieprzu; Imbieru; Cynamonu; Goździków; przywarz; a daj na stół. LXXVII Ksieńce smażone.
Weźmij Ksieńce z Szczupaków ponakłakaj/ odwarz; pokraj w talarki Szczupaczka oczesanego małego skraj; we dzwonka; złoż to społem wlej oliwy/ masła/ Cebule drobno i Pietruszki drobno; smaż przylawszy/ trochę rosołu/ daj Pieprzu i Gałki/ przywarz: a daj na Stół. Rozdział Drugi LXXVIII. Bobrowe Ogony.
Odwarzywszy Ogon Bobrowy/ który jeżeli chćesz/ możesz w sztuki porąbać
kiedy zrobisz tak zapraw. LXXVI. Karpie Moráwskie.
Oczesz Kárpie; zrysuy; porąb we dzwoná/ wsyp Miodowniku tartego Soku trochę wiśniowego/ octu piwnego; słodkośći; Pieprzu; Imbieru; Cynamonu; Gozdźikow; przywarz; a day ná stoł. LXXVII Xieńce smáżone.
Weźmiy Xieńce z Szczupakow ponákłákay/ odwarz; pokráy w tálárki Szczupaczká oczesanego małego zkray; we dzwonka; złoż to społem wley oliwy/ másłá/ Cebule drobno y Pietruszki drobno; smaż przylawszy/ trochę rosołu/ day Pieprzu y Gałki/ przywarz: á day ná Stoł. Rozdźiał Drugi LXXVIII. Bobrowe Ogony.
Odwárzywszy Ogon Bobrowy/ ktory ieżeli chćesz/ możesz w sztuki porąbáć
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 61
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
; daj sucho na stół: a możesz i Sapor zaprawić jeżeli chcesz; albo z Sałatą zaprawioną. XC. Szczupaki śpikowane świeże warzone.
Takimże sposobem Szczupaki naspikuj/ włóż całkiem w kociołek albo rynkę/ wsyp soli oliwy albo masła/ ociągnij w oliwie albo maśle; wlej potym octu trochę Limonią/ siekaną; w talarki/ Pieprzu Gałki Rożenków drobnych/ słodkości/ przywarz a daj na Stół. XCI. Szczupaki świeże śpikowane z Jajcami śpikowanemi.
Tymże sposobem Szczupaki świeże naspikujesz weźmij jajec/ uwarz twardo/ ociągnij w gorącym maśle skraj drobno Wyziny/ naspikuj Jajca/ włóż pospołu z Szczupakami w rynkę albo kociełek włóż masła z potrzebę/ ociągnij
; day sucho ná stoł: á możesz y Sapor zápráwić ieżeli chcesz; albo z Sałatą záprawioną. XC. Szczupaki śpikowáne świeże wárzone.
Tákimże sposobem Szczupaki náspikuy/ włoż całkiem w koćiołek albo rynkę/ wsyp soli oliwy álbo masła/ oćiągniy w oliwie albo máśle; wley potym octu trochę Limonią/ śiekaną; w talarki/ Pieprzu Gałki Rożenkow drobnych/ słodkośći/ przywarz á day ná Stoł. XCI. Szczupaki świeże śpikowáne z Iáycámi śpikowánemi.
Tymże sposobem Szczupaki świeże náspikuiesz weźmiy iáiec/ vwarz twárdo/ oćiągniy w gorącym maśle zkray drobno Wyźiny/ náspikuy Iáycá/ włoż pospołu z Szczupakámi w rynkę albo kociełek włoż masłá z potrzebę/ ociągniy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 64
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682