rosołem/ włóż masła/ warz/ a gdy będziesz miał dawać/ ulej trochę rosołu/ wlej Octu winnego/ chleba trochę tartego/ białego Limonia wkraj Szafranu/ Pieprzu/ Cynamonu/ słodkości/ Gałki. Miej też Figatelle/ drobne/ które na wierzch ułożysz/ zalej a daj gorąco na stół/ LXIV. Potrawa z Migdałowem Saporem.
Weźmij Kapłona/ rozbierz w członki/ odbierz skórkę osobno/ tak: żeby się kości trzymała/ a mięso odkraj od kości/ usiekaj to mięso drobno/ weźmij łoju kruchego/ usiekaj także drobno/ przydaj chleba białego tartego/ Jajec kilka/ pieprżu/ Imbieru/ Gałki/ Rożenków drobnych mieszaj to wszytko pospołu/
rosołem/ włoż másłá/ warz/ á gdy będźiesz miał dawáć/ vley trochę rosołu/ wley Octu winnego/ chlebá trochę tártego/ białego Limonia wkray Száfránu/ Pieprzu/ Cynámonu/ słodkośći/ Gałki. Miey też Figátelle/ drobne/ ktore ná wierzch vłożysz/ záley á day gorąco ná stoł/ LXIV. Potráwá z Migdałowem Sáporem.
Weźmiy Kápłoná/ rozbierz w członki/ odbierz skorkę osobno/ tak: żeby sie kośći trzymáłá/ á mięso odkray od kośći/ vśiekay to mięso drobno/ weźmiy łoiu kruchego/ vśiekay tákże drobno/ przyday chlebá białego tártego/ Iáiec kilká/ pieprżu/ Imbieru/ Gałki/ Rożenkow drobnych mieszay to wszytko pospołu/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682