Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 27 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 mąki owsianej garsc dobrą, arszenniku żółtego, przydaj sadła wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] , miodu trochę przaśnego zmieszaj, porób gałki; nastaw ChmielAteny_III 1754
1 mąki owsianey garsc dobrą, arszenniku żołtego, przyday sadła wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] , miodu trochę przaśnego zmieszay, porob gałki; nastaw ChmielAteny_III 1754
2 woda wywre. Potym wycedź oliwę, i przyłóż sadła wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] ; uczyń z tego maść, którą smaruj w ścianach ChmielAteny_III 1754
2 woda wywre. Potym wycedź oliwę, y przyłoż sadła wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] ; uczyń z tego maść, ktorą smaruy w scianach ChmielAteny_III 1754
3 szpetnego jak biesa. Jak robić Salsasany? Wziąć mięsa wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] chudego, ile potrzeba, utłuc go na pniu, ChmielAteny_III 1754
3 szpetnego iak biesá. Iak robić Salsasany? Wziąć mięsa wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] chudego, ile potrzeba, utłuc go na pniu, ChmielAteny_III 1754
4 , albo Serem Holenderskim, albo Serem prostym. Mięsa Wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] usiekaj drobno jako Jagły/ Parmazynu/ albo Sera Holenderskiego CzerComp 1682
4 , álbo Serem Holenderskim, álbo Serem prostym. Mięsá Wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] vśiekay drobno iáko Iágły/ Pármázynu/ álbo Será Holenderskiego CzerComp 1682
5 daj na Stół. VII. Kiełbasy Wiedeńskie. Mięsa Wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] bardzo drobno jako mak usiekaj/ daj Pieprzu/ Kwiatu CzerComp 1682
5 day Stoł. VII. Kiełbásy Wiedenskie. Mięsá Wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] bárdzo drobno iáko mák vśiekay/ day Pieprzu/ Kwiátu CzerComp 1682
6 olejku z żółtków jajowych, Bobkowego, Rożanego, Sadła wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] , wszystkiego zarówno, uczyn maść, do której CompMed 1719
6 oleyku z żołtkow iáiowych, Bobkowego, Rożánego, Sádłá wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] , wszystkiego zárowno, uczyn máść, do ktorey CompMed 1719
7 : abowiem tam wprowadzono używanie mięsa wołowego/ kozłowego/ wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] / także i picie wina: które pokarmy daleko więtszą BotŁęczRel_V 1609
7 : ábowiem tám wprowádzono vżywánie mięsá wołowego/ kozłowego/ wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] / tákże y pićie winá: ktore pokarmy dáleko więtszą BotŁęczRel_V 1609
8 kaszę/ albo Maść rozewre: a przydawszy według potrzeby wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] Sadła/ plastr z tego czynią/ a na morowe SyrZiel 1613
8 kászę/ álbo Máść rozewre: á przydawszy według potrzeby wieprzoweg^o^ [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] Sádłá/ plastr z tego czynią/ á morowe SyrZiel 1613
9 Kozłku ze czterdzieści łótów/ Zanklu świeżego zielonego funt/ wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] sadła świeżego/ łoju Jeleniego/ po trzydziestu i po SyrZiel 1613
9 Kozłku ze czterdźieśći łótow/ Zánklu świéżeg^o^ źieloneg^o^ funt/ wieprzowé^o^ [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] sádłá świéżeg^o^/ łoiu Ieleniego/ po trzydźiestu y po SyrZiel 1613
10 : Przydać Mąki Pszenicznej cztery łoty: Do tego starego wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] sadła/ albo smalcu dwanaście łotów. To warzyć w SyrZiel 1613
10 : Przydáć Mąki Pszeniczney cztery łoty: Do tego stárego wieprzowego [wieprzowy:adj:sg:gen:n:pos] sádłá/ álbo smálcu dwánaśćie łotow. To wárzyć w SyrZiel 1613