cholerę/ Przesalany wypiekły czyni piekną cerę. I który nie ma brudu/ ma i białość w sobie/ Przytym zdrowego ziarna/ zdrowy twej osobie.
O Wieprzowinie. Złe bez wina zażywać mięsa skopowego/ Gorzej jeszcze bez tego skusić wieprzowego. A gdy przystąpi kwarta do tych potraw wina/ Ani Baran zaszkodzi/ ani wieprzowina.
O morzu, abo winie młodym i brzeczce. Moszcz lubo brzeczka trudnić nam zwykły urynę/ Też rzeczy i biegunce przynoszą przyczynę. Szkodzą wątrobie wnoszą szledziony morzenie/ Ródzą twarde i trudne lekarstwom kamienie.
O napoju Wody. Nie py wody w wieczerzą/ i gdy obiadujesz/ Bo niestrawność w żołądku i z zimnem uczujesz
cholerę/ Przesalány wypiekły czyni piekną cerę. Y ktory nie ma brudu/ ma y białość w sobie/ Przytym zdrowego ziárná/ zdrowy twey osobie.
O Wieprzowinie. Złe bez winá záżywáć mięsá skopowego/ Gorzey ieszcze bez tego skuśić wieprzowego. A gdy przystąpi kwartá do tych potraw winá/ Ani Báran zászkodźi/ áni wieprzowiná.
O morzu, ábo winie młodym y brzeczce. Moszcz lubo brzeczká trudnić nam zwykły vrynę/ Też rzeczy y biegunce przynoszą przyczynę. Szkodzą wątrobie wnoszą szledźiony morzenie/ Rodzą twárde y trudne lekárstwom kámienie.
O napoiu Wody. Nie py wody w wieczerzą/ y gdy obiáduiesz/ Bo niestráwnośc w zołądku y z źimnem vczuiesz
Skrót tekstu: OlszSzkoła
Strona: B4v
Tytuł:
Szkoła Salernitańska
Autor:
Hieronim Olszowski
Drukarnia:
Walerian Piątkowski
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1640
Data wydania (nie wcześniej niż):
1640
Data wydania (nie później niż):
1640
rozrzeda: i nad to najsubtelniejsze części wżołądku i wkiszkach sposobem łagodnym pobudza, i do strawunku dopomaga; przez co nie tylko Apetit się pomnaża, ale też wszelkiemu zatwardzeniu żywota się zabiega: stąd pod czas zaraźliwych chorób mięsiwo z strawami ogrodowymi i polnymi i skwaśnymi polewkami, a nie same tylko jeść potrzeba. Wieprzowina i wszystkie słodkie potrawy wielce są szkodliwe.
§. V. Spodziewając się po czytelnikach moich, że jeżeli nie wszyscy, przynamniej jednak największa ich część, zdoświadczenia wiedzą, wczym właśnie pijaństwo zależy, więc opisaniem tej niecnoty teraz się nie bawiąc, słowem tylko namienię, jak szkodliwe zbyteczne mocnych napojów używanie.
§
rozrzeda: y nad to najsubtelnieysze częśći wżołądku y wkiszkach sposobem łagodnym pobudza, y do strawunku dopomaga; przez co nie tylko Appetit śię pomnaża, ale też wszelkiemu zatwardzeniu żywota śię zabiega: ztąd pod czas zaraźliwych chorob mięśiwo z strawami ogrodowymi y polnymi y zkwaśnymi polewkami, a nie same tylko jeść potrzeba. Wieprzowina y wszystkie słodkie potrawy wielce są szkodliwe.
§. V. Spodziewając się po czytelnikach moich, że jeżeli nie wszyscy, przynamniey jednak największa ich część, zdoświadczenia wiedzą, wczym właśnie pijaństwo zależy, więc opisaniem tey niecnoty teraz śię nie bawiąc, słowem tylko namienię, jak szkodliwe zbyteczne mocnych napojow używanie.
§
Skrót tekstu: WolfTrakt
Strona: 26
Tytuł:
Traktacik o powietrzu morowym
Autor:
Abraham Emanuel Wolff
Drukarnia:
Michał Wawrzyniec Presser
Miejsce wydania:
Leszno
Region:
Wielkopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1771
Data wydania (nie wcześniej niż):
1771
Data wydania (nie później niż):
1771